Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune RTR Moldova cu 10.000 de lei pentru că nu a echilibrat o știre cu opinia reprezentanților Ucrainei la acuzațiile militarilor ruși despre incendiul de la Centrala Nucleară din Zaporojie. De asemenea, RTR Moldova a fost sancționat cu 16.000 de lei pentru două încălcări cu privire la depășirea numărului de întreruperi a programelor cu publicitate.
În cadrul ședinței din 23 martie, membrii CA au examinat rezultatele monitorizării buletinelor de știri „Vesti Moldova” de la RTR Moldova pentru zilele de 3 și 4 martie. Potrivit concluziilor, într-o știre din 3 martie au fost difuzate declarațiile reprezentanților Ministerului Apărării din Federația Rusă cu referire la înaintarea operațiunilor ofensive, iar poziția oficială a părții ucrainene lipsește.
Un alt subiect monitorizat a vizat declarațiile părții ruse referitoare la incendiul de la Centrala Nucleară din Zaporojie, pe care „îl califică drept o provocare din partea Ucrainei”. CA constată că știrea, în ansamblu, „nu conține alte informații cu substrat documentat și cu probe concludente care ar confirma afirmațiile și acuzațiile aduse”. Totodată, în cadrul buletinului au mai fost difuzate două subiecte cu privire la incendiul de la centrala nucleară – una cu declarațiile Ministerului de Externe al Ucrainei în care se relatează despre nivelul de radiație în atmosferă și alta cu declarația președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, care s-a referit la urmări ce pot avea loc după incendiu. „De fapt, în declarația video a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, acesta s-a referit nu doar la gravitatea urmărilor acestui incendiu, ci a acuzat Rusia de teroare nucleară. Prin urmare se atestă că declarația președintelui ucrainean a fost ruptă din context și prezentată segmentat”, potrivit raportului CA.
De asemenea, specialiștii CA au înregistrat câte două întreruperi publicitare în ambele zile monitorizate, adică mai des decât e permis într-un interval de timp.
Reprezentanții RTR Moldova, printr-un răspuns la CA, au recunoscut doar încălcările legate de difuzarea publicității, menționând că problema a fost înlăturată. Administrația RTR Moldova a respins acuzațiile la capitolul informării corecte, insistând că, într-un caz, nu exista poziția părții ucrainene la momentul difuzării buletinului. Cu privire la știrea despre incendiul de la centrala nucleară, RTR Moldova consideră că a oferit mai multe comentarii la subiect în material și a echilibrat opiniile. „Toate aceste opinii s-au referit la altceva. În niciun caz acesta nu a fost un echilibru al opiniilor sau acuzației ca o replică la ceea ce a declarat oficialul rus. Toți ceilalți s-au referit la pericolul pe care îl poate atrage acest incendiu de la centrală”, a replicat vicepreședinta Consiliului, Aneta Gonța.
Astfel, membrii CA au sancționat canalul cu câte 5.000 de lei pentru două încălcări repetate în cadrul știrii despre centrala nucleară. Membrul CA Eugeniu Rîbca a votat doar pentru o amendă la acest capitol, menționând că „consideră în continuare că trebuie să fie aplicată o singură sancțiune”. Încălcările la capitolul difuzării blocului de publicitate au ajuns la 16.000 în total, a câte 8.000 de lei pentru fiecare încălcare.