Organizația Reporterii fără Frontiere (RSF) se arată îngrijorată de o propunere a Uniunii Europene (UE) privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor. Potrivit inițiativei, conținutul aplicațiilor de mesagerie, inclusiv a celor criptate, ar putea fi supus unei scanări constante. RFS consideră că, în cazul în care propunerile vor fi aprobate, acest fapt ar putea pune în pericol munca jurnaliștilor.
Comisia Europenă propune, potrivit proiectului publicat pe 11 mai, un nou act legislativ al UE ce are menirea să prevină și să combată abuzul sexual online asupra copiilor și care ar completa Legea privind serviciile digitale. Ultima urmează să fie adoptată până la sfârșitul lunii iunie.
Pentru a proteja minorii, Comisia recomandă supravegherea sistematică a conținutului chaturilor din aplicațiile de mesagerie, inclusiv aplicațiile de mesagerie criptate. Potrivit RFS, aplicațiile de mesagerie criptate trebuie exceptate de supraveghere sistematică, deoarece jurnaliştii se bazează în mod special în activitatea lor pe astfel de instrumente pentru a-și proteja sursele de informare.
„Această inițiativă are un obiectiv foarte lăudabil, dar arată o neînțelegere completă a domeniului criptării”, a declarat Vincent Berthier, șeful biroului de tehnologie al RSF. „Totul e simplu: scanarea serviciilor de mesagerie criptate end-to-end [de la un capăt la altul – un sistem de comunicație criptat în care numai persoanele care comunică pot citi mesajele, n.a.] le-ar face inutile și ar echivala cu supravegherea în masă! O astfel de cerere din partea Comisiei Europene este inacceptabilă și periculoasă, atât pentru libertatea presei, cât și pentru democrații”, a declarat reprezentantul RSF.
Organizația precizează că platformele care furnizează serviciile de mesagerie criptate end-to-end nu pot descifra conținutul chaturilor, ci doar expeditorul și destinatarul. Potrivit organizației, în cazul în care conținutul acestor comunicări va deveni accesibil unei terțe părți, atunci „securitatea este compromisă iremediabil”.
Sursa scrie că la prezentarea proiectului, comisara europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a spus că scopul propunerii este „de a detecta materialele abuzive asupra copiilor”, nu să submineze criptarea datelor. „În textul propunerii se spune că, pentru a respecta dreptul utilizatorilor la confidențialitate, doar conținutul problematic ar trebui monitorizat și raportat de furnizorii de servicii. Intenția este lăudabilă, dar este imposibilă din punct de vedere tehnic, deoarece toate chaturile ar trebui scanate pentru a le identifica pe cele care reprezintă o problemă”, scrie RFS.
În viziunea ONG-ului, Comisia trebuia să ia în calcul consecințele pentru protecția surselor jurnaliștilor și confidențialitatea muncii acestora. O abordare axată pe cazuri concrete și documente, bazată pe investigații prealabile, „ar fi mult mai eficientă și nu ar submina un principiu atât de fundamental precum protecția surselor”.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, noile norme „vor contribui la salvarea copiilor și la protejarea lor împotriva unor noi abuzuri, la împiedicarea reapariției online a materialelor care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor și la aducerea infractorilor în fața justiției”. Conform reglementărilor propuse, furnizorii vor avea obligația să detecteze, să raporteze și să elimine din serviciile lor materialele care conțin elemente de abuz sexual asupra copiilor.