Numărul jurnaliștilor uciși la nivel mondial în legătură cu activitatea lor profesională a atins cel mai scăzut nivel începând cu 2002, fiind înregistrate 45 de decese până la 1 decembrie 2023. Această scădere intervine în ciuda conflictului din Orientul Mijlociu. În plus, la nivel global, 521 de jurnaliști sunt în detenție în prezent, pe motive arbitrare legate de profesia lor, cifră în scădere cu 8,4% față de anul 2022, arată raportul anual al organizației Reporteri fără Frontiere (RSF).
Potrivit bilanțului, cel puțin 17 jurnaliști și-au pierdut viața în timp ce informau din teren despre războiul dintre Israel și Hamas, 13 dintre ei murind doar în Gaza, cu precizarea că totalul ajunge la 56 dacă sunt luați în calcul toți cei uciși în Fâșia Gaza indiferent dacă-și exercitau atribuțiile profesionale.
„Printre civili în Gaza, jurnaliștii plătesc un preț mare. Am observat că numărul celor uciși la datorie este foarte mare: cel puțin 13 într-un teritoriu atât de mic. Am depus o plângere la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru a stabili faptele și până în ce măsură jurnaliștii au fost țintiți în mod conștient”, precizează Christophe Deloire, secretar general al RSF.
Realizatorii studiului explică scăderea numărului de decese printre jurnaliștii care se aflau în exercitarea profesiei, în ultimii cinci ani, printr-un nivel sporit al măsurilor de securitate întreprinse de instituțiile media, în vederea protejării jurnaliștilor aflați la misiune, dar mai ales datorită scăderii efective a numărului jurnaliștilor uciși în Irak, Siria și America Latină. Aproape 600 de jurnaliști au fost uciși între 2003 și 2022 în Irak și Siria, iar în 2023, în America Latină s-au înregistrat șase decese, cu 20 mai puține decât anul trecut. Datele nu vorbesc despre o ameliorare a condiției jurnaliștilor, constată autorii, or acolo criminalitatea organizată și corupția ocupă primele locuri pe lista subiectelor care îi pot costa viața pe jurnaliști.
Belarus devine unul dintre cei mai mari limitatori ai libertății jurnaliștilor, alăturându-se Chinei și Myanmarului
Mai mult de jumătate dintre jurnaliștii închiși în întreaga lume sunt în China, Myanmar, Belarus și Vietnam. China deține întâietatea, cu aproape un sfert (23%) din numărul total de jurnaliști deținuți la nivel mondial. 39 de jurnaliști se află în prezent în arest în Belarus, fiind țara cu cel de-al doilea cel mai mare număr de jurnaliste deținute.
521 de jurnaliști vor începe anul 2024 în închisoare, față de 569 în 2022, se arată în bilanțul RSF. Scăderea se datorează, în principal, tehnicii de persecuție a jurnaliștilor din Iran și Turcia, state care recurg la arestarea repetată a acelorași jurnaliști.
Un total de 54 de jurnaliști sunt ținuți ostatici în întreaga lume la momentul actual, iar 84 sunt dați dispăruți, se mai arată în bilanțul RSF de la finalul acestui an.