Cu ocazia Zilei internaționale pentru accesul universal la informație, marcată pe 28 septembrie, Reporteri fără Frontiere (RSF) a chemat guvernul din Iran să înceteze imediat atacurile împotriva jurnaliștilor. Acestea s-au intensificat ca răspuns la valul de proteste masive din întreaga țară începând cu 16 septembrie, când Mahsa Amini, o iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani, a murit după ce a fost arestată de către poliție pentru că era „îmbrăcată necorespunzător”.
„În timp ce multe țări din întreaga lume marchează Ziua internațională pentru accesul universal la informație, în această zi, jurnaliștii iranieni se confruntă cu un nou val de restricții în ceea ce privește accesul la informație și cel puțin 33 de jurnaliști se află astăzi după gratii, a declarat biroul RSF pentru Orientul Mijlociu. RSF face apel la autoritățile iraniene să elibereze imediat jurnaliștii reținuți și să le permită să își facă liber meseria”, se menționează în document.
Potrivit surselor RSF, 14 jurnaliști au fost deja încarcerați înainte de noul val de proteste care a început la 16 septembrie. De atunci, cel puțin alți 19 jurnaliști, inclusiv doi fotografi și șapte jurnaliste, sunt acum reținuți în capitala Teheran și în diferite orașe din întreaga țară.
Autoritățile de la Teheran, Qazvin, Rasht, Amol (nordul Iranului) și Ahvaz (capitala provinciei Khuzestan din sud-vestul țării) au convocat și amenințat zeci de jurnaliști, ordonându-le să nu mai publice articole despre ultimele proteste pe site-urile lor de știri, precum și pe rețelele sociale personale, cum ar fi Facebook, Twitter și Instagram.
„Mulți jurnaliști fie s-au mutat în alte orașe, fie s-au deghizat și s-au refugiat în casele rudelor și prietenilor lor, ca urmare a numărului tot mai mare de arestări și rețineri efectuate de autoritățile iraniene”, a declarat un reporter pentru RSF, sub rezerva anonimatului.
De la începutul protestelor, republica islamică a blocat drastic accesul la Instagram, WhatsApp, LinkedIn și Skype, ultimele platforme occidentale majore încă accesibile în Iran. De asemenea, guvernul a tăiat accesul la Internet în țară. În plus, atât Google Play, cât și App Store de la Apple au fost blocate, iar acest fapt îi împiedică pe iranieni să acceseze VPN-uri pentru dispozitivele lor mobile cu interfețe simple.