Războiul Israel-Hamas: 39 de jurnaliști și angajați media uciși timp de o lună

39 de jurnaliști și angajați din domeniul media au fost omorâți de la debutul războiului dintre Israel și gruparea palestiniană militantă Hamas. Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) susține că este vorba de cel mai mare număr de reprezentanți ai presei uciși într-o lună, de când organizația a început să documenteze decesele jurnaliștilor, în 1992.

Potrivit celor mai recente date ale CPJ, până la data de 8 noiembrie, cel puțin 39 de jurnaliști și lucrători media se numără printre cei aproximativ 11.000 de morți din această confruntare, cu peste 10.000 de decese în teritoriile palestiniene din Gaza și Cisiordania și 1.400 în Israel. Totodată, se înregistrează numeroase cazuri de hărțuire, detenții și alte obstacole impuse presei în Gaza, Cisiordania, Israel și dincolo de acestea. În plus, forțele israeliene au anunțat că nu pot garanta siguranța jurnaliștilor care lucrează în Gaza după ce au început o ofensivă terestră în zonă.

Dintre cei 39 de jurnaliști și lucrători media uciși, 34 erau palestinieni, patru israelieni și un libanez. În plus, opt jurnaliști au fost răniți în timpul desfășurării misiunilor lor, iar alți trei au fost declarați dispăruți, ceea ce ridică îngrijorări semnificative privind siguranța lor. De asemenea, nouă jurnaliști au fost arestați. În paralel, reprezentanții presei s-au confruntat cu multiple asalturi, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și chiar uciderea membrilor familiilor lor.

Media Azi a scris anterior despre faptul că CPJ investighează continuu informații conform cărora zeci de birouri de presă din Gaza au fost avariate, lăsând mulți jurnaliști fără un loc sigur pentru a-și face munca. Aceștia se confruntă, de asemenea, cu întreruperi ample de curent, lipsa alimentelor și a apei. Uneori, ei sunt nevoiți să fugă împreună cu familiile lor. De la începutul conflictului, jurnalişti de la posturi precum BBC, Al Jazeera, RT Arabic şi Al-Araby TV au semnalat impedimente din partea poliţiei, armatei şi alte entități.

„CPJ subliniază faptul că jurnaliștii sunt civili care desfășoară o muncă importantă în vremuri de criză și nu trebuie să fie țintiți de părțile aflate în conflict”, a declarat anterior Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al CPJ. „Milioane de oameni din întreaga lume se bazează pe reporterii din regiune pentru a avea acces la informații precise despre conflict. Jurnaliștii, ca toți ceilalți civili, trebuie să fie respectați și protejați”, a mai spus el. 

Exit mobile version