Până la data de 26 octombrie, 24 de jurnaliști au fost omorâți în războiul dintre Israel și gruparea palestiniană militantă Hamas, iar mai mulți angajați din domeniul media sunt răniți, reținuți sau dispăruți, relevă datele Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).
Potrivit datelor preliminare ale organizației, 24 de jurnalişti au fost confirmaţi ca fiind decedați, între care 20 de palestinieni, 3 israelieni şi 1 libanez. În plus, opt jurnalişti au fost răniţi, iar alți trei sunt daţi dispăruţi sau reţinuţi.
Cercetările CPJ mai relevă peste zece incidente de amenințări, atacuri cibernetice și cenzură care vizează jurnalişti ce își desfășoară activitatea în Israel și în cele două teritorii palestiniene, Gaza și Cisiordania, cifrele fiind actualizate pe măsură ce devin disponibile mai multe informații. Aceste cazuri au determinat apeluri din partea presei și a altor organizații privind necesitatea de a asigura securitatea jurnaliștilor.
CPJ investighează informații conform cărora zeci de birouri de presă din Gaza au fost avariate, lăsând mulți jurnaliști fără un loc sigur pentru a-și face munca. Aceștia se confruntă, de asemenea, cu întreruperi ample de curent, lipsa alimentelor și a apei. Uneori, ei sunt nevoiți să fugă împreună cu familiile lor. De la începutul conflictului, jurnalişti de la posturi precum BBC, Al Jazeera, RT Arabic şi Al-Araby TV au semnalat impedimente din partea poliţiei, armatei şi alte entități.
„CPJ subliniază faptul că jurnaliștii sunt civili care desfășoară o muncă importantă în vremuri de criză și nu trebuie să fie țintiți de părțile aflate în conflict”, a declarat anterior Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al CPJ. „Milioane de oameni din întreaga lume se bazează pe reporterii din regiune pentru a avea acces la informații precise despre conflict. Jurnaliștii, ca toți ceilalți civili, trebuie să fie respectați și protejați”, a mai spus el.