În Republica Moldova, corupția „este omniprezentă”, iar în țară se observă legături dintre anumiți actori politici și relații bazate pe interese. Sunt constatările raportului Freedom in the World al organizației Freedom House. Conform analizei, care explorează starea democrațiilor lumii în 2023, țara noastră „întâmpină deficiențe critice în sectorul justiției și al statului de drept, fapte ce pun bețe în roate dezvoltării democratice a țării”. Cu toate acestea, statul are un mediu electoral competitiv, iar libertățile de întrunire, de exprimare și de religie sunt în mare parte protejate. În asemenea condiții, Moldova a obținut 61 de puncte din 100 în clasament, fiind etichetată drept „parțial liberă”.
Freedom House constată că sectorul mediatic moldovenesc este dominat de instituții afiliate oligarhilor și partidelor politice. La acest capitol țara noastră a primit două din cele patru puncte posibile. „Cu puține excepții, posturile de televiziune cu difuzare națională sunt deținute de persoane afiliate partidelor politice. Reporterii se confruntă cu dificultăți în accesarea informațiilor importante de interes public și sunt supuși amenințărilor cu acționare în justiție de către politicieni și alte personalități publice”, se arată în raport.
Studiul amintește de decizia statului de a restricționa accesul la conținutul retransmise din Federația Rusă, de când a început invazia Kremlinului în Ucraina, și cea a Serviciului de Informații și Securitate de a închide zeci de site-uri, inclusiv cele ale mai multor organizații media rusești importante. În document e pomenită și decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de suspendare a licențelor mai multor posturi de televiziune, precum și noul mecanism prin care Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat temporar activitatea companiilor ce dețin aceste canale, invocând preocupări legate de securitatea statului.
Cel mai prost scor Republica Moldova l-a luat la capitolul corupție și starea lucrurilor în sistemul judecătoresc, iar cea mai înaltă notă – la modul desfășurării scrutinelor și la libertatea de exprimare a viziunilor și preferințelor politice.
LIBERTATEA, ÎN CONTINUARE ÎN DECLIN
În general, în acest an, Freedom House constată că libertatea la nivel global s-a redus pentru al 18-lea an consecutiv. Drepturile politice și libertățile civile s-au deteriorat în 52 de țări, în timp ce doar 21 de țări au înregistrat îmbunătățiri. Alegerile defectuoase și conflictele armate au contribuit la acest declin, punând în pericol libertatea și provocând suferințe umane grave.
THailanda a fost singura țară al cărei statut s-a îmbunătățit, trecând de la „non-liberă” la „parțial liberă”, după organizarea unor alegeri. Finlanda a rămas cea mai liberă țară din lume, cu un scor maxim de 100 de puncte.
Autorii susțin că libertatea din întreaga lume va fi testată în mare măsură în 2024, fapt strâns legat de alegerile din acest an, la care va participa peste jumătate din populația globului.