Provizii de alimente, evacuarea birourilor și întâlniri în locuri secrete. Cum pregătim redacțiile pentru situații de urgență

Cum ar trebui să acționeze redacțiile în situații de criză precum războiul din regiune, cu ce cantități de apă și alimente ar trebui bunăoară să se aprovizioneze sau ce alte acțiuni ar fi necesar de întreprins înainte ca o redacție să se ciocnească cu o situație de urgență? Răspunsurile la aceste și alte întrebări le oferă organizația Internews în Moldova, care a compilat un set de recomandări destinate instituțiilor mass-media și organizațiilor neguvernamentale pentru astfel de cazuri. 

PREGĂTIREA BIROULUI ÎN SITUAȚII DE URGENȚĂ

Oficiile trebuie să fie echipate cu:

·       provizii și apă pentru câteva zile (aceste rezerve sunt utilizate doar în situații excepționale). Spre exemplu, pentru 72 de ore, ar trebui să aveți rezerve de apă reieșind din următoarele cantități estimative – circa 2 litri de apă pe zi pentru o persoană -,  pachete cu nuci, fructe uscate, biscuiți și alimente care pot fi preparate rapid (cum ar fi pastele, praf de lapte uscat și altele);

·        echipamente de comunicații (telefoane mobile, încărcătoare fără fir și cu fir pentru baterii, lanternă, radio, baterii de rezervă în caz de deconectare a energiei electrice).

De asemenea:

·        ar trebui să fie evaluată starea dispozitivelor, echipamentelor, fișierelor și documentelor confidențiale, banii în numerar etc. Documentele sensibile ar trebui șterse, iar banii în numerar înlăturați.

·        este necesar să pregătiți și o trusă de prim ajutor. Dacă părăsiți locația dumneavoastră, atunci ar trebui să luați întotdeauna cu voi trusa personală de prim autor. În ea trebuie să se regăsească tablete de purificare a apei, antiinflamatoare, antiseptice și altele.

Instruiți personalul cu privire la modul de utilizare a acestor obiecte

ECHIPAMENT INDIVIDUAL

Persoanele fizice trebuie să pregătească un echipament personal (o geantă cu obiecte-cheie necesare pentru plecare). 

În această geantă ar trebui să se regăsească documentele personale (pașaportul, certificatele de naștere și copiile acestora, hartă locală și a lumii pe hârtie, bani în numerar, un telefon mobil de rezervă cu cartelă SIM și încărcător), documente integrale stocate pe stick, ochelari, mănuși și altele, precum și mai multe obiecte igienice (pentru dezinfectarea mâinilor, produse de igienă pentru femei), sac de dormit, baterii, radio, produse alimentare și altele.

REGIM DE HIBERNARE

Regimul de hibernare se aplică în situații de urgență, când angajații nu pot părăsi locația în care se află – biroul sau reședința –  și sunt nevoiți să rămână în acel loc pentru o perioada mai lungă de timp.

În asemenea condiții sunt necesare rezerve de alimente și apă pentru cel puțin zece zile, ustensile pentru acordarea primului ajutor, telefoane mobile și laptopuri încărcate complet, echipamente de comunicații alternative (telefon prin satelit, stații de radio etc).

LOC DE ÎNTÂLNIRE SECURIZAT

În cazul unei crize de securitate și în cazul în care este necesară mutarea într-un loc securizat, managerul oficiului sau o persoană responsabilă pentru astfel de planuri va direcționa membrii echipei către locurile de întâlnire securizate. Ele post fi utilizate când personalul se mută dintr-un loc în altul sau când biroul este inaccesibil. În listele pregătite preventiv se indică adresele cu link-uri la coordonatele de pe harta online.

COMUNICARE

Utilizați mai multe moduri de comunicare (inclusiv metode criptate, de ex. Signal). Creați un grup de urgență, de exemplu pe WhatsApp, în care să fie toți membrii echipei și alte persoane de contact relevante pentru a păstra legătura, a comunica și a face schimb de planuri și informații utile. Folosiți acest canal numai pentru comunicări și situații urgente.

De asemenea, creați un grup de comunicare cu membrii familiei dvs., astfel încât, în cazul în care vă mutați, să puteți lua rapid legătura cu ei.

Memorați numerele de telefon ale rudelor, precum și cele ale prietenilor din alte țări, care vă pot ajuta. Notați numerele și stocați-le într-un loc separat de dispozitivul mobil în cazul în care îl pierdeți. Trimiteți prin e-mail numerele de telefon cheie de care ați putea avea nevoie.

SFATURI ÎN CAZ DE SISTARE A INTERNETULUI

Instalați preventiv aplicații ce pot conecta telefoanele mobile din apropiere într-o singură rețea chiar și fără acces la Internet și comunicații mobile, cum ar fi FireChat, Signal Offline Messenger și Briar. Ele vă permit să faceți schimb de mesaje și să transferați date între dispozitive prin Bluetooth și WiFi. Raza de transmisie poate fi de până la 100 de metri. Cu cât sunt mai mulți oameni în această aplicație, cu atât este mai mare raza de acoperire a rețelei.

Exit mobile version