Proiectul Pactului Digital Global, „fără garanții pentru jurnalism și dreptul la informare”, atrag atenția organizații internaționale de media

La începutul acestui an, ONU a publicat primul proiect al așa-numitului Pact pentru viitor, al cărui document final va fi adoptat de statele membre la Summitul Viitorului, din luna septembrie. Documentul are și o anexă, Global Digital Compact (Pactul Digital Global), care conține principii privind modul de abordare a unei serii de probleme, cum ar fi dezvoltarea durabilă, pacea și securitatea internațională, cooperarea digitală. Comunitatea jurnalistică și a dezvoltatorilor de media a remarcat că niciuna dintre aceste provocări nu poate fi abordată fără libertatea de exprimare, libertatea presei și accesul la informații exacte, iar câteva organizații din domeniu au punctat că ONU nu a integrat aceste principii în Pactul pentru viitor. 

CE E PACTUL DIGITAL GLOBAL

În urmă cu doi ani, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a lansat Pactul Digital Global cu scopul de a aborda problemele digitale cheie ale omenirii. Această inițiativă a identificat domenii critice de preocupare – de la decalajul digital și incluziunea în economia digitală, la guvernanța datelor, aplicarea drepturilor omului online, guvernanța inteligenței artificiale și strategiile de promovare a încrederii și a siguranței, inclusiv punerea în aplicare a criteriilor de responsabilitate pentru conținutul înșelător.

Pactul Digital Global constituie o componentă esențială a Summitului Viitorului, programat de ONU pentru septembrie 2024 și care se va încheia cu negocierea unui Pact pentru viitor.

Procesul adoptării include consultări cu diverse părți interesate, inclusiv societatea civilă și sectorul privat. Acest pact, deși este guvernamental, nu are caracter obligatoriu, dar reprezintă un pas important în direcția abordării provocărilor digitale la scară globală. În document, accentul este pus pe stabilirea unor standarde comune pentru combaterea conținutului dăunător pe platformele digitale. De asemenea, se subliniază ca fiind esențială facilitarea colaborării între instituțiile naționale de siguranță online.

REZERVELE COMUNITĂȚII MEDIA

Într-un articol al DW Akademie, publicat în pragul Conferinței Societății Civile a ONU din 9 și 10 mai, autorii susțineau că în document lipsesc referirile la importanța crucială a dreptului la libertatea de exprimare și a drepturilor conexe. Mai exact, potrivit lor, documentul recunoaște că „accesul la informații și cunoștințe relevante, fiabile și exacte este esențial pentru un spațiu digital incluziv, deschis, sigur și securizat”. Cu toate acestea, actul nu prevede măsuri concrete care să garanteze un astfel de acces. 

În cadrul Pactului Digital Global, statele membre ale ONU vor conveni asupra unor principii comune de cooperare digitală. Actualul proiect solicită în mod expres „promovarea unor ecosisteme informaționale diverse și rezistente, inclusiv prin consolidarea serviciului public de media”. În cadrul consultărilor cu părțile interesate, organizate de ONU în aprilie, șefa unității DW Akademie pentru sfera digitală, Roslyn Kratochvil Moore, a declarat: „Comunitatea media joacă un rol-cheie în spațiul digital, în special în grupul de integritate a informațiilor. Ea ar trebui să fie menționată în mod expres ca parte interesată în cadrul pactului”.

Și organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a îndemnat la protecția jurnalismului liber, pluralist și independent, precum și a dreptului tuturor cetățenilor de a avea acces la știri și informații fiabile în mediul informațional digital global. „Aceste noțiuni nu apar nicăieri în versiunea actuală a documentului. (…) Această inițiativă ambițioasă nu trebuie să devină o ocazie ratată pentru reglementarea spațiului informațional global”, punctează RSF într-un comunicat.

„Lipsa de reglementare a spațiului digital permite dezinformării și propagandei să înflorească pe Internet, în detrimentul jurnalismului de calitate și al informațiilor fiabile. Cadrul de reglementare propus de Pactul Digital Global este menit să răspundă acestei provocări, motiv pentru care susținem inițiativa secretarului general al ONU. Însă, fără garanții puternice pentru dreptul la informare și la jurnalism, acest document nu va fi la înălțimea provocării democratice. Facem apel la guverne să acționeze în favoarea dreptului la informare”, a declarat directorul de advocacy și asistență RSF, Antoine Bernard.

RSF a oferit recomandări delegației Uniunii Europene la ONU, care participă la negocierea textului final al documentului, cu îndemnul să încorporeze în document mai multe principii ce garantează pluralismul informațional, sprijinirea jurnalismului și cerințe legale înalte față de furnizorii de servicii digitale.

Exit mobile version