Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a declarat pe 31 mai că președintele Armeniei, Vahagn Haciaturian, ar trebui să se abțină de la ratificarea amendamentelor la proiectul de lege care permite organelor de stat să revoce acreditările jurnalistice.
Parlamentul Armeniei a aprobat pe 25 mai modificări la legea din domeniul presei, potrivit site-ului legislativului. CPJ notează că, anterior, doar instituțiile de presă puteau revoca acreditarea jurnaliștilor lor la instituțiile de stat, deși modificările din decembrie anul trecut permiteau organelor de stat să refuze acordarea acreditării.
Apărătorii libertății presei locale se tem că autoritățile ar putea folosi amendamentele pentru a interzice jurnaliștilor critici să reflecte sesiunile parlamentare și alte evenimente guvernamentale. Amendamentele vor intra în vigoare după ce vor fi semnate de președintele țării, potrivit lui Așot Melikian, președintele Comitetului pentru Protecția Libertății de Exprimare.
„Modificările recente în privința regulamentelor de acreditare a jurnaliștilor sunt printre ultimele exemple de îndepărtare a Armeniei de la standardele internaționale în legislația mass-media. Aceste amendamente sunt îngrijorătoare, având în vedere politica extrem de polarizată a țării și posibila aplicare selectivă a legii”, a declarat Gulnoza Said, coordonatoarea programului CPJ pentru Europa și Asia Centrală. „Îl îndemnăm pe președintele Haciaturian să se abțină de la ratificarea amendamentelor și apelăm la autorități să colaboreze cu organizațiile locale din domeniul libertății presei pentru a reforma recentele legi restrictive privind mass-media”, a mai spus Gulnoza Said.
Conform noilor reglementări, instituțiile de stat vor putea să anuleze acreditările jurnalistice dacă reporterii vor încălca regulamentele de acreditare sau „regulile procedurale” ale organelor statale de două ori în decurs de un an după recepționarea unei avertizări în scris pentru o încălcare precedentă.
Autorii proiectului de lege, doi deputați ai partidului de guvernământ „Contractul Civil” din Armenia, neagă acuzațiile că amendamentele propuse îngrădesc libertatea presei. Ei au declarat în Parlament că modificările vizează doar jurnaliști concreți acreditarea cărora poate fi revocată, nu și instituțiile media în ansamblu. Deputații au adăugat că instituțiile media ar putea înlocui orice jurnalist acreditarea căruia a fost revocată cu un alt colaborator. În nota informativă a proiectului, deputații au explicat că necesitatea acestor modificări a fost dictată de „numeroase cazuri” când jurnaliștii au amenințat sau insultat parlamentarii și „au obstrucționat activitatea atât a deputaților, cât și a altor jurnaliști”.
Melikian a afirmat pentru CPJ că, deși un număr mic de jurnaliști s-a manifestat inadecvat, totuși ar fi greșit de promulgat legea din acest raționament, deoarece autoritățile ar putea folosi pârghia ca „instrument de presiune” împotriva comunității jurnalistice. „Astăzi, organele guvernamentale ar putea avea obiecții la comportamentul jurnaliștilor, iar mâine ar putea fi împotriva modului în care jurnaliștii le reflectă activitatea”, a spus Melikian.
Potrivit lui, jurnaliștii vor putea ataca în instanțele de judecată deciziile de refuz şi de încetare a acreditării, dar „rămâne de văzut cum atât instituțiile de stat, cât şi instanţele de judecată vor aplica legea în practică”.