Acordurile privind crearea și activitatea televiziunii interstatale MIR au fost denunțate. Inițiativa legislativă a fost votată în lectură finală joi, 11 mai, de către 56 de deputați, după ce o astfel de inițiativă a fost aprobată anterior de Guvern.
Potrivit documentului votat, prin această decizie se urmărește scopul de a proteja spațiul audiovizual național și de a asigura securitatea informațională, ținând cont de situația actuală regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Parlamentul precizează că, în perioada anilor 2000 – 2022, din bugetul de stat către reprezentanța din Moldova a companiei MIR au fost achitate mijloace financiare în valoare de peste 40 de milioane lei.
Media Azi a scris despre faptul că, la 4 aprilie, Guvernul a decis să nu mai cotizeze pentru televiziunea interstatală MIR, iar pe 19 aprilie, Cabinetul de miniștri a aprobat denunțarea acordurilor privind crearea și activitatea instituției. În prezent, posturile de televiziune Mir TV și Mir 24, comune pentru spațiul CSI, nu dețin licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu sunt furnizori de servicii media în Republica Moldova. „Este dreptul suveran al fiecărui stat să decidă cu privire la prezența sau absența unor proiecte internaționale sau participarea în anumite acorduri. Regretăm decizia, dar nu o condamnăm”, ne-a declarat anterior directorul reprezentanței din Moldova a companiei MIR, Stanislav Vîjga.
Între timp, instituția a dat în judecată Ministerul Finanțelor după ce autoritățile nu au transferat companiei 2,6 milioane de lei ce urmau să fie alocați din bugetul de stat în 2022. Prima ședință pe caz va avea loc în noiembrie 2023.