Programul național de dezvoltare a mass-mediei pentru anii 2023 – 2026 și Planul de acțiuni privind implementarea acestuia au fost votate de Parlament vineri, 7 iulie, cu susținerea a 55 de deputați. Documentele conțin un șir de măsuri ce ar trebui implementate în următorii ani pentru a asigura dezvoltarea sustenabilă a presei și pentru a realiza prevederile Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei din Republica Moldova.
Programul este structurat pe trei obiective generale: un cadru legal suficient și eficient; un cadru juridico-economic care să asigure sustenabilitate și, respectiv, independență editorială; un proces de profesionalizare a domeniului, care să răspundă necesităților și provocărilor redacțiilor. Potrivit autorilor, acestea reies dintr-un șir de probleme existente la ora actuală, fiind vorba, între altele, de modificarea frecventă a legislației, fără expertiză și fără dezbateri, precum și deficiențe grave la nivel de implementare; lipsa pluralismului mediatic; situația financiară precară a majorității instituțiilor media; profesioniști fără o pregătire care să corespundă necesităților domeniului; ignorarea normelor deontologice de către jurnaliști.
Pentru atingerea obiectivelor generale sunt prevăzute mai multe obiective specifice și activități, sunt estimate impactul și riscurile, instituțiile ce urmează să implementeze măsurile, procedurile de monitorizare și evaluare. Bunăoară, autoritățile își propun să facă o expertiză a unor legi precum Legea presei sau cea care reglementează activitatea furnizorilor de servicii media din Găgăuzia, dar și să elaboreze mai multe legi noi. De asemenea, ar urma să fie aprobat un registru al instituțiilor mass-media, dar și să se intervină cu prevederi care să asigure transparența surselor de finanțare și a proprietarilor acestora, precum și a facilităților fiscale.
Pe de altă parte, Biroul Național de Statistică ar urma să instituie un mecanism care să colecteze și să prezinte public date statistice anuale despre situația reală în domeniul mediatic. Un șir de măsuri vizează activitatea Consiliului Audiovizualului și cea a Teleradio-Moldova.
Guvernarea își mai propune să asigure o „concordanță maximă” între cererea și oferta de competențe pe piața media, să dezvolte în continuare cursuri opționale de educație mediatică în școli și să implementeze un curs opțional în universități, să fortifice activitatea Consiliului de Presă și pe cea a ombudsmanului TRM, să soluționeze problema spațiilor nefolosite de redacții în Casa Presei și în Casa Radio. În listă este trecut inclusiv obiectivul de a susține crearea asociațiilor de profesioniști în domeniu, inclusiv a patronatelor, care să negocieze salariul minim anual pentru angajații din domeniu.
De altfel, un program național de dezvoltare a mass-media urma să fie pus în aplicare încă din februarie 2019, fapt care nu s-a întâmplat.