O acțiune împotriva IPN cu privire la obligarea dezmințirii informației, respinsă de prima instanță

O cerere de chemare în judecată a agenției de presă IPN, privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, a fost respinsă de magistrați drept neîntemeiată. Dosarul viza o conferință de presă transmisă de instituția media, la subiectul disputelor dintre fondatorii Liceului privat „Da Vinci” din Chișinău și fostul lor partener de afaceri. Decizia a fost luată în primă instanță, la data de 5 aprilie 2023 de către Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
Potrivit datelor de pe portalul național al instanțelor de judecată, la data de 12 august 2022, avocatul Ion Dorogoi a depus cerere de chemare în judecată împotriva IPN. Apărătorul a solicitat agenției de presă dezmințirea informațiilor pretins defăimătoare și, susține acesta, lipsite de substrat factologic, prezentate de Adrian Balan împotriva familiei Guzun în cadrul unei conferințe de presă organizată la data de 16 iunie. Tema conferinței viza Liceul „Da Vinci” din Chișinău, „instrument de intimidare prin intermediul sistemului de drept și camuflare a schemelor criminale pentru familia Guzun” și a fost susținută de juristul Adrian Balan, fostul partener de afaceri al familiei vizate, și avocata acestuia, Cristina Doga.
În același context este menționat faptul că IPN a publicat varianta text a conferinței de presă pe pagina sa web și distribuit video-ul de la eveniment pe paginile de Facebook și YouTube ale agenției. Avocatul Ion Dorogoi a susținut că, în conformitate cu legislația referitoare la libertatea de exprimare, pârâtă în cauzele cu privire la defăimare poate fi inclusiv persoana care a răspândit informația, în acest caz – IPN. Agenția de presă, la rândul său, a adnotat varianta text a conferinței cu mențiunea că „oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare”.
Instanța de judecată a considerat acțiunea drept neîntemeiată. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile din momentul pronunțării.