Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat pe 29 decembrie o nouă lege a mass-media, care a stârnit controverse printre jurnaliștii ucraineni. Potrivit Kyiv Post, legea a ajuns în Rada Supremă în 2020 și a fost votată pe 13 decembrie 2022, după numeroase dispute. Aprobarea acestei legi constituie una dintre condițiile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, în timp ce opoziția, dar și Uniunea Națională a Jurnaliștilor o califică drept o amenințare la libertatea presei.
Potrivit DW.com, noua lege riscă să ofere statului o unealtă de control substanțial asupra domeniului media. Consiliul Național al Televiziunii și Radiodifuziunii (CNTR), instituția de stat care eliberează licențe și monitorizează respectarea condițiilor acestora de către canalele și posturile de radio de emisie, satelit sau cablu TV, va avea control asupra activității aproape a tuturor platformelor mediatice din Ucraina, inclusiv a celor online – nereglementate până acum – printre care și canalele de Youtube.
CNTR este compus din opt membri. Patru sunt numiți de către președinte, iar ceilalți patru – de către Parlament. În condițiile în care majoritatea parlamentară îl susține pe președintele Zelenski, această instituție se va afla în controlul absolut al autorităților, susțin experți din domeniu. CNTR va putea să aplice amenzi, să revoce licențe, să blocheze temporar publicații media, explică Kyiv Post. Drept posibile motive pot servi furnizarea de informații false, discriminatorii, promovarea drogurilor, ilustrarea pozitivă a agresiunii împotriva Ucrainei sau a politicii interne a țării agresoare, demonstrarea simbolurilor naziste sau comuniste sau a filmelor rusești interzise, subliniază DW.com.
Criticii noii legi mass-media contestă lărgirea atribuțiilor CNTR. „Dacă această instituție va fi controlată de președinte sau de Executiv și va putea bloca site-urile la discreția sa, atunci vom vedea blocări politice. Se vor bloca alte opinii, ceea ce este foarte periculos în perioada de după victoria noastră, atunci când se va întâmpla; când vom alege un nou parlament. Suntem foarte îngrijorați și, prin urmare, tragem acum un semnal de alarmă, pentru că nu vrem ca Internetul în Ucraina să fie la fel ca în Rusia, China sau Turkmenistan, unde aproape totul este blocat”, spune Maxim Tuliev, membru al conducerii consiliului de administrație al Asociației pentru Internet din Ucraina, citat de DW.com.
În același timp, Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina a criticat deputații pentru dezbaterea netransparentă a amendamentelor la lege, fără participarea comunității jurnalistice. Uniunea a cerut ca proiectul de lege să fie retras din examinare până la încheierea războiului, iar principiile de reglementare a pieței media să fie revizuite deja pe timp de pace. „CNTR nu este în prezent un organism de reglementare independent ci este un organ al puterii. Printre membrii săi nu există cote pentru jurnaliști, reprezentanți ai industriei media sau consumatori”, notează reprezentanții Uniunii într-o declarație emisă anterior.
Pe de altă parte, unul dintre coautorii noii legi, Nikita Poturaev, într-o conversație cu DW, a respins acuzațiile despre discuții în culise a proiectului de lege și, la rândul său, i-a criticat pe colegii din opoziție. În opinia lui, modificările propuse de aceștia ar fi putut duce la numeroase inconsecvențe. În plus, Delegația UE în Ucraina și-a manifestat susținerea față de intrarea în vigoarea a acestei legi: „Proiectul de lege ar trebui să asigure o piață media competitivă, cu reguli pentru toți, un organism de reglementare independent și să respecte directiva UE privind audiovizualul”, a spus Delegația UE pe Twitter, citată de Kyiv Post.