Un proiect de lege cu măsuri elaborate drept răspuns la „discriminarea presei ruse” a fost înregistrat la începutul lunii aprilie în legislativul de la Moscova. Documentul „va fi un răspuns adecvat la acțiunile ostile împotriva jurnaliștilor autohtoni”, a declarat pe 23 mai Vasilii Piskarev, șeful Comisiei Dumei de Stat pentru investigarea faptelor de ingerință străină în afacerile interne ale Rusiei, potrivit Gazeta.ru.
„Analiza informației efectuată de comisie în ultimii cinci ani cu privire la acțiunile discriminatorii și la represiunea deschisă împotriva presei și jurnaliștilor ruși din străinătate a arătat că 13 țări se comportă cel mai agresiv (Letonia, Franța, Moldova, Polonia, Lituania, Ucraina, SUA, Marea Britanie, Georgia, Germania, Canada, Estonia, România)”, a mai afirmat Vasilii Piskarev. El a menționat că în topul țărilor care ar fi comis astfel de „incidente” s-ar situa Letonia, Ucraina și Franța.
„De câțiva ani, în Occident se desfășoară o campanie masivă de discreditare a presei ruse și se creează condiții insuportabile pentru activitatea lor. Vorbim atât despre refuzurile de acreditare la evenimente oficiale, cât și despre crearea obstacolelor pentru serviciile bancare și stoparea retransmisiei, precum și despre rețineri la frontieră și chiar despre cazurile de arestare și urmărire penală a jurnaliștilor pentru activitățile lor profesionale și apartenența la presa rusească”, a mai spus Piskarev.
Printre măsurile propuse se numără inclusiv posibilitatea de a retrage înregistrarea și licența instituțiilor de presă străine în cazul în care ele difuzează „informații ilegale”. Potrivit Parlamentskaia gazeta (Ziarul Parlamentar din Rusia), documentul prevede acordarea dreptului procurorului general sau adjuncților săi, în cazul acțiunilor neprietenoase ale unui stat străin, de a lua decizii privind interzicerea sau restricționarea activităților mass-media din această țară în Federația Rusă.