12.000 de jurnaliști ucraineni și străini au fost acreditați pentru a reflecta războiul din ultimul an din Ucraina, potrivit unui raport al organizației internaționale Reporteri fără Frontiere (RSF), compilat cu suportul Institutului de Informare în Masă de la Kiev. „Expuși la bombardamente frecvente și adesea vizați în mod deliberat de forțele ruse, aceștia își riscă viața în fiecare zi pentru a informa de pe câmpul de luptă. Deși situația este deosebit de alarmantă pentru jurnaliștii din zonele ocupate, toată presa ucraineană a fost puternic afectată de război și urmările acestuia”, susțin autorii și aduc mai multe cifre care ilustrează concluziile.
- 8 jurnaliști au fost uciși
Majoritatea celor opt jurnaliști decedați în primele șase luni de război au fost uciși sau răniți mortal de focuri de armă sau de artilerie. Printre aceștia se numără Frédéric Leclerc-Imhoff, un jurnalist francez care se afla într-un camion vizat de forțele armate ruse. Alții, precum fotoreporterul și fixerul ucrainean Maks Levin, au fost executați cu sânge rece. În alte cazuri, circumstanțele morții jurnaliștilor rămân în continuare necunoscute, la fel cum este și cazul lui Mantas Kvedaravicius, un documentarist lituanian care a fost găsit mort la Mariupol.
- 26 de jurnaliști țintiți intenționat
Din cele 50 de cazuri înregistrate de RSF a jurnaliștilor care au fost victime ale focurilor de armă, cel puțin 26 au fost vizați în mod deliberat în calitate de reprezentnați ai presei.
- 19 jurnaliști răniți
Din cei 19 jurnaliști ucraineni și străini care au fost răniți, cel puțin patru au suferit răni grave. Majoritatea au fost victimele bombardamentelor de artilerie rusă sau a loviturilor cu rachete. Printre aceștia se numără jurnaliștii danezi Stefan Weichert și Emil Filtenborg Mikkelsen, care au fost împușcați dintr-o armă automată în nord-estul Ucrainei.
- 16 turnuri TV, vizate de lovituri aeriene
Aproape jumătate din atacurile asupra turnurilor de televiziune, care au avut loc în toată țara, au fost înregistrate în primele zile de război, la începutul lunii martie 2022. În total, forțele armate ruse au vizat turnurile de televiziune ucrainene de 16 ori în ultimul an.
- Șapte plângeri de crime de război
RSF a depus șapte plângeri pe crime de război la Curtea Penală Internațională și la procurorul general al Ucrainei, pentru un total de 44 de acte de violență și abuzuri care au implicat peste 100 de jurnaliști și 11 turnuri de radio și TV din Ucraina. „Aceste crime confirmă faptul că forțele armate ruse au declanșat un război total împotriva știrilor și informației”, afirmă ONG-ul de media.
- 42 de crime cibernetice împotriva mass-media
Războiul informațional a fost purtat și online, prin atacuri cibernetice, hack-uri, amenințări pe rețelele sociale și atacuri împotriva paginilor media de pe rețelele de socializare. Cel puțin 42 de infracțiuni cibernetice au fost înregistrate în ultimul an. Cel mai recent, care vizează site-ul web al agenției de știri ucrainene Ukrinform, a fost atribuit hackerilor ce au conexiuni cu GRU, agenția rusă de informații militare.
- 217 instituții media au fost închise
Problemele care au dus la închiderea instituțiilor media țin de aprovizionare, pierderi de abonați și agenți de publicitate, lipsă de personal pentru că angajații au fugit din țară sau au fost mobilizați, precum și pierderi financiare rezultate din distrugeri. Potrivit unui sondaj realizat de IMI, partenerul local al RSF, 15% dintre langajații media au fost suspendați de la muncă.