Administratorul postului de televiziune Jurnal TV, Val Butnaru, a fost amendat cu 4.500 de lei și privat de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în instituții audiovizuale pentru jumătate de an după ce a fost recunoscut vinovat de calomnie, printr-o hotărâre din 26 iulie a Judecătoriei Chișinău. Hotărârea, potrivit sursei, este cu drept de recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
Hotărârea a fost emisă de judecătoarea Elena Ungureanu. Procesul contravențional a fost declanșat după ce un fost polițist, vizat într-o investigație a Jurnal TV, a depus o plângere la Poliție. Vitalie Grabovschi a acuzat Jurnal TV că a răspândit „informații false și defăimătoare privind săvârșirea unei infracțiuni, fapt prin care i-a fost lezată onoarea, demnitatea personală și reputația profesională”. „Grabovschi este fostul șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, vizat într-o investigație Jurnal TV din iulie 2021, alături de alți doi polițiști, Ion Țărnă și Alexei Vîzdan, care ar fi implicați în contrabandă cu țigări. Invocând încălcarea articolului 70 al Codului contravențional, polițistul a recomandat instanței de judecată lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an”, scria pe atunci Jurnal TV.
La sfârșitul anului 2021, în privința lui Val Butnaru a fost întocmit un proces-verbal cu privire la contravenție de calomnie. Materialul a fost remis în instanță de polițistul Alexandr Spoialo, cu propunerea de a-l sancționa pe proprietarul canalului TV și a-l priva de dreptul de a desfășura activitate pe un termen de un an. Instanța de judecată a considerat că vinovăția administratorului Jurnal TV a fost dovedită pe deplin.
Potrivit Jurnal TV, decizia magistratului va fi contestată la Curtea de Apel Chișinău. „Difuzarea unei știri la un post de televiziune în baza materialelor scurse din dosare penale și proceduri disciplinare pornite pe numele unor polițiști a fost apreciată de instanță ca fiind calomnie, ceea ce este vădit eronat conform prevederilor art. 70 al. 2 din Codul contravențional”, a declarat juristul Dumitru Pavel, citat de Jurnal TV.
Val Butnaru consideră că subiectul trebuie discutat pe larg în societate. „Acest caz trebuie să devină un subiect de discuții publice, indiferent de instituția media care este vizată. Nu trebuie să mai permitem ca cineva să încerce măcar să închidă gura presei”, a spus el pentru televiziune.
Organizațiile de media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu hotărârea Judecătoriei Chișinău. „Privarea administratorului Jurnal TV de dreptul de a ocupa funcții de răspundere în cadrul unei instituții media constituie o măsură gravă și disproporționată, hotărârea Judecătoriei Chișinău instituind un precedent periculos pentru libertatea presei”, potrivit declarației ONG-urilor de media. De asemenea, organizațiile au solicitat organelor de drept care soluționează cauzele ce vizează contravenția de calomnie „să stopeze utilizarea abuzivă a prevederilor legale drept armă împotriva libertății de exprimare a mass-mediei și să se abțină pe viitor de la interpretarea eronată a legislației”.