Institutul Internațional de Presă (IPI) și-a exprimat îngrijorarea, printr-un apel public, în legătură cu aprobarea în prima lectură de către Duma de Stat a Rusiei a proiectului de lege care ar oferi procuraturii posibilitatea „de a închide, cenzura sau bloca” site-urile web ale instituțiilor fără o hotărâre judecătorească în acest sens.
IPI menționează că, potrivit proiectului de lege, votat pe 24 mai în prima lectură de camera inferioară a legislativului de la Moscova, instituțiile media vor fi lipsite imediat de licență sau li se va retrage înregistrarea în cazul în care vor publica ceea ce autoritățile vor considera drept fals, materiale care discreditează forțele armate ruse sau îndemnuri la aplicarea sancțiunilor contra Rusiei. Mai mult, jurnaliștii vor putea fi urmăriți penal dacă vor cita sau republica informațiile din reportajele care discreditează sau conțin „fake” despre forțele armate.
De asemenea, noile prevederi vor acorda procuraturii atribuții oficiale de a interzice și restricționa presa străină care activează în Rusia și dreptul de a revoca acreditările corespondenților și jurnaliștilor acestor instituții media.
Astfel, procurorul general și adjuncții săi vor putea aplica măsurile restrictive în procedura extrajudiciară contra instituțiilor media în următoarele circumstanțe noi: în cazul publicării informațiilor care discreditează forțele armate ruse; în cazul publicării informațiilor false despre forțele armate ruse sau organele de stat din străinătate; în cazul îndemnurilor la organizarea și participarea la mitinguri sau evenimente neautorizate, cum ar fi protestele sau îndemnurile la aplicarea sancțiunilor contra Rusiei, cetățenilor săi și a companiilor; lipsa de respect pentru societate, stat, simbolurile statului, Constituție și autoritățile statului; informații care reprezintă o amenințare la adresa siguranței publice, amenință cu perturbarea în masă a ordinii publice sau informații false despre măsurile luate pentru asigurarea securității cetățenilor.
„Dacă va fi aprobată, această lege va deveni una dintre cele mai draconice din lume și va bate ultimul cui juridic în sicriul oricărei forme de jurnalism independent sau de monitorizare în Rusia”, a spus directorul adjunct al IPI, Scott Griffen. Potrivit lui, „realitatea este că, de când a început războiul din Ucraina, procuratura a cenzurat, blocat și amenințat pentru a supune tot ceea ce a rămas din mass-media liberă a țării, care a îndrăznit să conteste narațiunea Kremlinului despre invazie”.
Scott Griffen consideră că, prin aceste modificări, se oferă „temeiuri legale pentru cenzura de stat pe scară largă”.
IPI scrie că, în ultimele luni, autoritatea de reglementare media Roskomnadzor a blocat accesul la peste 120 de site-uri media din Rusia, iar din țară au plecat peste o sută de jurnaliști.
Duma de Stat de la Moscova explică măsurile propuse drept răspuns la „acțiunile neprietenoase ale statelor străine împotriva presei ruse din străinătate”. Vasilii Piskarev, șeful Comisiei Dumei de Stat pentru investigarea faptelor de ingerință străină în afacerile interne ale Rusiei și coautor al proiectului de lege, a explicat anterior că documentul „va fi un răspuns adecvat la acțiunile ostile împotriva jurnaliștilor autohtoni”. „De câțiva ani, în Occident se desfășoară o campanie masivă de discreditare a presei ruse și se creează condiții insuportabile pentru activitatea lor. Vorbim atât despre refuzurile de acreditare la evenimente oficiale, cât și despre crearea obstacolelor pentru serviciile bancare și stoparea retransmisiei, precum și despre rețineri la frontieră și chiar despre cazurile de arestare și urmărire penală a jurnaliștilor pentru activitățile lor profesionale și apartenența la presa rusească”, a mai spus Piskarev.