Institutul Internațional de Presă (IPI) și alte organizații ce fac parte din rețeaua globală a ONG-urilor de media au lansat un apel la adresa comunității internaționale să nu dea uitării „severitatea represiunilor brutale” a guvernanților din Belarus asupra libertății presei, la doi de la ultimele alegeri prezidențiale și represiunile care au urmat. Instituția califică scrutinul electoral din 2020 drept unul „fraudulos” și își reafirmă sprijinul pentru jurnaliștii belaruși persecutați.
„După alegerile din 9 august 2020, libertatea de exprimare și jurnalismul independent din Belarus au avut parte de o campanie fără precedent de represiune și teroare de stat din partea organelor de drept și a guvernării aliatului Kremlinului Alexander Lukașenko”, scrie IPI.
Institutul susține că, în prezent, 30 de jurnaliști și lucrători din mass-media rămân după gratii, în izolatoarele de detenție preventivă și în penitenciare, în baza unor învinuiri fabricate sau motivate politic. De asemenea, sute de jurnaliști au plecat din țară și zeci de redacții independente au fost închise.
Potrivit organizației, în ultimii doi ani, Poliția și alți reprezentanți ai organelor de securitate au efectuat peste 500 de arestări și rețineri. IPI semnalează că jurnaliștii care critică guvernul continuă să se confrunte cu intimidări, amenzi, dosare penale și amenințări de maltratare sau torturi în închisori.
„După adoptarea amendamentelor draconice la Codul penal, care au oferit autorităților de stat puteri suplimentare de a reglementa mass-media, multe dintre cele mai importante ziare independente și mass-media din țară au fost, de asemenea, supuse cenzurii, etichetării drept «organizații extremiste» și închise în mod sistematic”, precizează IPI.
Totodată, zeci de portaluri de știri belaruse și străine au fost blocate în țară pentru publicarea materialelor „extremiste”, iar jurnaliștii care au făcut referință la aceste pagini sau chiar care au apreciat publicațiile prin „like” pe Facebook au fost întemnițați.
IPI menționează că și organizațiile pentru drepturile jurnaliștilor și drepturile omului, care își sprijină colegii, au avut de suferit. Este vorba inclusiv de Asociația Jurnaliștilor din Belarus, care s-a confruntat cu presiuni administrative și a fost închisă de instanțe. Potrivit unor estimări, aproximativ 400 de profesioniști din mass-media au părăsit țara de frică de a nu fi persecutați.
În acest context, IPI își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii independenți și curajoși din Belarus, care continuă să lucreze în țară și în exil în pofida unor presiuni. Potrivit lor, Belarus continuă să fie una dintre cele mai mari din lume temnițe pentru jurnaliști. În acest sens, IPI a amintit de unul dintre cele mai recente cazuri, când jurnalista și vicepreședinta Asociației Jurnaliștilor din Belarus, Irina Slavnikova, a fost condamnată la cinci ani de închisoare într-o colonie cu regim închis, sub acuzație motivată politic, în cadrul unui proces închis.
Organizația îndeamnă comunitatea internațională și structuri precum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să nu piardă din vizor atacurile guvernanților asupra libertății presei și să ceară că toți profesioniștii media aflați după gratii să fie eliberați imediat.