Institutul Internațional de Presă (IPI) a documentat peste 700 de atacuri asupra jurnaliștilor, acte de cenzură și încălcări grave ale libertății presei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022. Datele din cadrul Press Freedom Tracker al IPI arată „prețul devastator pe care războiul l-a avut deja asupra jurnalismului independent, a libertății presei și a siguranței jurnaliștilor” din ambele țări.
În Ucraina, se confirmă că opt jurnaliști și lucrători media, atât reporteri ucraineni, cât și corespondenți internaționali, au fost uciși în timp ce își exercitau meseria. Aceștia sunt Yevhenii Sakun, Brent Renaud, Pierre Zakrzewski, Oleksandra Kuvșinova, Oksana Baulina, Maks Levin, Mantas Kvedaravičius și Frédéric Leclerc-Imhoff. Cinci dintre ei au fost nimiciți cu focuri de armă, iar alți trei în timpul bombardamentelor.
Există dovezi că alți cel puțin cinci lucrători din mass-media și jurnaliști civili ucraineni ar fi murit sau ar fi fost executați de trupele rusești în teritoriile ocupate, aparent în legătură cu profesia lor, deși aceste date nu au fost încă verificate, iar motivul rămâne neclar.
O astfel de pierdere de vieți ale jurnaliștilor nu a mai fost cunoscută în Europa de zeci de ani, notează sursa. Pe măsură ce războiul se prelungește, fără a se întrevedea un sfârșit al ostilităților, instituțiile media ucrainene continuă să se adapteze la noile realități economice, deloc ușoare, navigând în același timp printre multiplele provocări reprezentate de războiul informațional.
În Rusia, Kremlinul a încercat să elimine toate sursele independente de știri și să își intensifice controlul asupra ecosistemului mediatic prin adoptarea de legi draconice și instituirea pe scară largă a cenzurii. Informarea independentă despre război a fost criminalizată, jurnaliștii riscând amenzi și pedepse cu închisoarea pentru discreditarea forțelor armate ruse sau pentru răspândirea de informații false despre acțiunile forțelor armate ruse. Cei care relatează despre protestele împotriva războiului continuă să fie reținuți.
Aproape toate sursele de știri independente, cum ar fi Novaia Gazeta sau Eho Moskvî, au fost blocate și închise. Cele mai mici instituții independente care au rămas se confruntă cu amenințări de persecuție penală și hărțuire administrativă.