Încălcarea drepturilor omului în zone de conflict și stabilirea făptașilor: instrumentar și bune practici pentru jurnaliștii de investigație

La conferința anuală de jurnalism de investigație organizată de Investigative Reporters and Editors, reporterul senior al Global Investigative Journalism Network (GIJN), Rowan Philp, a prezentat o serie de sfaturi și instrumente utile, adunate de la zeci de jurnaliști din întreaga lume, cu privire la metodologia investigării abuzurilor asupra drepturilor omului, inclusiv în zonele de conflict. Jurnalistul a listat și modalități de identificare a făptașilor. Rowan Philp subliniază importanța încrederii jurnaliștilor în instinctul lor de cercetași, dar și utilitatea unei serii de instrumente elementare jurnalismului de investigație.

Potrivit sursei, echipa de investigații vizuale de la The New York Times (NYT) a pornit cercetarea despre atrocitățile din orașul ucrainean Bucha, de anul trecut, de la întrebarea: „Ce ar face un soldat rus de 19 ani, plecat de acasă și cu dorul casei, după ce a ucis un civil?” Teoria lor a fost că, probabil, acei tineri soldați ar fi furat telefoanele de la victime și ar fi făcut apeluri acasă. Au realizat că, în caz afirmativ, acest fenomen ar putea lăsa urme digitale pe care reporterii le-ar putea folosi pentru a identifica unitatea militară din spatele actelor de violență. Urmărind acele apeluri spre Rusia, jurnaliștii NYT au folosit numerele de telefon apelate pentru a găsi conturi de pe rețelele sociale. Apoi au răsfoit fotografiile pentru a găsi insigne militare care au ajutat la identificarea unității militare implicate în cazul Bucha.

Un alt exemplu. Reprezentanții organizației de investigație Bellingcat au aflat ce guvern a fost responsabil de uciderea unei persoane civile în baza unui clip video de cinci secunde în care victima apărea la pământ, pe un teren agricol. În acest caz din 2020, ei au analizat direcția brazdelor de sub corpul bărbatului, lungimea umbrelor și intervalul dintre sunetul lansării glonțului și a împușcăturii propriu-zise, pentru a lega împușcarea unui refugiat pakistanez de forțele de securitate grecești în apropierea frontierei turcești.

În această ordine de idei, reporterul GIJN sugerează jurnaliștilor de investigație să investească în presimțirea sau ipoteza care iese în evidență după analiza informațiilor inițiale, atunci când pornesc o investigație a abuzurilor asupra drepturilor omului, în zonele de conflict. Rowan Philp a creat o listă a celor mai apreciate instrumente și tehnici de lucru, în acest sens. „Uneori, serviciile de securitate nu știu cu adevărat că o procedură pe care o utilizează poate cauza daune civile. Astfel, jurnaliștii pot obține un impact imediat, dezvăluind acest fapt lor sau conducătorilor civili ai acestora”, mai susține jurnalistul.

Câteva sfaturi și instrumente utile pentru reporterii care nu se află fizic în zona de conflict vizată:

De asemenea, cu scopul cultivării scepticismului față de statisticile din zonele de conflict, jurnaliștilor le este recomandată cartea “Sex, Drugs, and Body Counts: The Politics of Numbers in Global Crime and Conflict” („Sex, droguri și numărul de cadavre: Politica numerelor în crima și conflictul global”) a cercetătoarei Kelly Greenhill.

Urmărirea împușcăturilor în cadrul revoltelor și locațiilor urbane:

GIJN va lansa în septembrie 2023, la Conferința Globală de Jurnalism de Investigație 2023 (GIJC23), din Gothenburg, Suedia, „Ghidul detaliat al reporterului pentru investigarea crimelor de război” ce va conține 16 capitole. Acest ghid va include sfaturi și instrumente privind violența sexuală, armele interzise și restricționate, genocidul, disparițiile forțate, mediul și interviurile cu victimele și va oferi sfaturi privind probleme precum deportările ilegale, ostaticii, scuturile umane și copiii-soldați.

Șapte capitole au fost deja prezentate în prealabil pe site-ul GIJN:

Exit mobile version