Portalul News Associates din Marea Britanie, organizație axată pe instruiri în domeniul jurnalismului, a selectat unele dintre cele mai bune site-uri destinate creării portofoliilor cu ajutorul cărora jurnaliștii freelanceri își pot exemplifica proiectele pe care le-au realizat. Asociația consideră că „realizarea unui portofoliu bun este un prim pas în drumul către o carieră în mass-media”.
CLIPPINGS.ME
Clippings.me este o platformă simplă, elaborată special pentru jurnaliștii freelanceri. Aici pot fi atașate fișiere multimedia, PDF-uri și link-uri, fapt care oferă o mai mare flexibilitate jurnaliștilor în privința modului în care vor să fie aranjate lucrările. Pe site veți găsi și un ghid privind elaborarea unor astfel de portofolii. De asemenea, Clippings.me oferă și o bază de date a jurnaliștilor, cu ajutorul căreia veți putea identifica jurnaliști în funcție de regiune sau specialitate.
Clippings.me este gratuit, iar accesul la un șir lărgit de opțiuni costă circa 180 de lei pe lună.
JOURNO PORTFOLIO
Journo Portofolio este unul dintre cele mai bune site-uri web pentru realizarea unui portofoliu multimedia, potrivit sursei, unde puteți distribui link-uri, PDF-uri, videoclipuri, rețele sociale, podcasturi și multe altele. Platforma oferă șase modalități (teme) de creare a portofoliului. To ce trebuie să faceți este să inserați URL-urile articolelor, iar Journo Portfolio va introduce automat titlul, data, publicația și conținutul.
Accesul este gratuit până la încărcarea a zece materiale, iar publicarea nelimitată a articolelor poate fi obținută cu o taxă lunară de circa 90 de lei. Studenții beneficiază de o reducere de 50% în primul an de utilizare a platformei.
LINKTREE
Din punct de vedere tehnic, Linktree nu este un website destinat creării portofolii, însă prin intermediul acestuia utilizatorul poate face o legătură directă cu articolele create de el, direct de pe paginile sale de socializare.De asemenea, materialele pot fi grupate în funcție subiect, pot fi utilizate modele presetate pentru a obține aspectul dorit. Platforma oferă și o modalitate ușoară de a-i determina pe cititori să interacționeze cu conținutul creat. Linktree oferă și date despre numărul vizitatorilor care au citit articolul.
Platforma este gratuită, iar cu circa 110 lei pe lună se oferă acces inclusiv acces la date despre audiență.
MUCK RACK
Platforma Muck Rack compilează mai multe surse pentru a fi disponibile într-un singur loc. Portofoliul poate fi personalizat, adăugând biografia autorului și evidențiind cele mai bune lucrări. Pe platformă pot fi văzute statisticile privind numărul de distribuiri ale articolelor pe rețele sociale și cine din jurnaliști au distribuit articolele dumnevoastră. Platforma este gratuită.
SQUARESPACE
Prin intermediul Squarespace, jurnaliștii pot crea propriul site web, adăugând variate opțiuni necesare. Deși nu este destinat în mod special jurnaliștilor, Squarespace poate fi de ajutor în a utiliza designuri și infografice. Taxa lunară pentru utilizarea platformei este de circa 250 de lei.
CONTENTLY
Contently este o altă platformă gratuită, concepută special pentru scriitori și jurnaliști independenți. Aici pot fi încărcate portofoliile și ea tot poate fi utilizată ca spațiu de conexiune cu alți jurnaliști și freelanceri. Pe Contently poate fi publicat un număr nelimitat de istorii și bloguri. Mai mult, Contently are o bază de date utilă și un calculator de tarife cu ajutorul căruia creatorul de conținut poate să se asigure că i se achită sume corecte pentru activitatea lui jurnalistică.
WORDPRESS
WordPress este o platformă adaptabilă pentru a crea orice tip de site web. Pe versiunea gratuită puteți crea un blog simplu, iar contra plată ați putea obține o gamă mai largă de opțiuni. Este o alegere bună pentru oricine dorește să-și dezvolte un site web în ceva mai mult decât un portofoliu. Un alt avantaj al platformei constă în faptul că foarte multe publicații folosesc anume WordPress pentru a-și găzdui propriile site-uri.