Administrația Gagauziya Radio Televizionu (GRT) se arată nemulțumită de faptul că GRT va fi exclus din rândul furnizorilor cărora li se asigură posibilitatea includerii fără concurs în multiplexul cu acoperire națională. Inițiativa se prevede în proiectul de lege pentru modificarea Codului serviciilor media audiovizuale (CSMA), votat în prima lectură pe 13 iulie. În replică, Liliana Nicolaescu-Onofrei, coautoare a proiectului, califică drept „o greșeală” această facilitate acordată anterior GRT în calitate de furnizor public regional.
Votat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 13 iulie, proiectul de lege prevede mai multe măsuri menite să susțină dezoligarhizarea mass-media, dar și eficientizarea activității autorității de reglementare în domeniul audiovizualului, potrivit autoarelor, deputatele Liliana Nicolaescu-Onofrei și Marcela Adam. Între altele, în continuare, singurul furnizor căruia îi va fi asigurat accesul necondiționat și fără concurs în multiplexul cu acoperire națională va fi furnizorul public național – compania Teleradio-Moldova (TRM).
Drept reacție, președintele Consiliului de Observare al GRT, Mihail Vlah, a calificat proiectul de lege drept „un act de vandalism din partea puterii centrale”, în legătură cu care a convocat o ședință special a Consiliului. „Am hotărât să ne adresăm Adunării Populare și Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, ca la cea mai apropiată ședință să ia o hotărâre în ceea ce ne privește. Noi percepem această decizie ca pe o formă de limitare a drepturilor cetățenilor Autonomiei Găgăuziei, atribuțiilor noastre autonome. Cu siguranță ne vom adresa Comisei interparlamentare de cooperare dintre Comrat și Chișinău. Din ea fac parte și OSCE, și toate misiunile diplomatice și vom vedea: este asta democrație?! Dacă exclud accesul necondiționat în multiplex, să o facă în cazul ambilor furnizori publici sau măcar să justifice decizia”, a declarat Mihail Vlah pentru Media Azi.
Și directorul interimar al GRT, Iaroslav Bulgaru, condamnă decizia Parlamentului: „Pentru mine nu este clar în baza căror criterii GRT a fost exclus. Nu-mi este clar de ce s-au ghidat deputații. Cu ce ne deosebim noi de TRM? Consider că aceste decizii au intenția de a pune Găgăuzia la colț”.
În replică, Liliana Nicolaescu-Onofrei a subliniat diferența dintre TRM și GRT. Potrivit ei, deși ambele instituții sunt furnizori publici, Găgăuzia Radio Televizionu este unul regional, calitate ce nu neapărat trebuie să garanteze transmiterea acestor servicii pe teritoriul întregii țări. „Eu consider ca a fost o greșeală această facilitate acordată în modificările anterioare, când s-a introdus această posibilitate. Pentru GRT trebuie căutată opțiunea de a fi inclusă în multiplexul cu acoperire regională. Cu părere de rău, orice corectări am încerca să facem – în orice cadru legal, nu doar în cel cu referire la televiziune – vor fi percepute de dumnealor ca intimidare”, ne-a spus deputata.
Potrivit datelor de pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA), raza de acoperire a multiplexului A, conform Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, este de peste 99% din teritoriul Republicii Moldova.