Sugestii practice privind securitatea jurnaliștilor care ajung în zone cu grad înalt de risc

Așa cum securitatea jurnaliștilor este de maximă importanță în vremuri de conflicte și război, Media Azi a extras din Ghidul practic de securitate a jurnaliștilor mai multe sugestii utile pentru jurnaliștii care merg în misiune în zonele de risc. Destinat în particular jurnaliștilor care ajung în zone cu grad înalt de risc (zone periculoase, de război, de conflict), manualul editat de Reporteri fără Frontiere conține sfaturi practice ce trebuie luate în calcul până la, în timpul și după misiunile în zonele de risc.

Pentru jurnaliști, misiunile cu grad înalt de risc corespund situațiilor unde probabilitatea de atentate la integritatea fizică (deces, răni sau maladii) este mult mai mare decât în mod obișnuit.

PREGĂTIREA CĂTRE PLECARE

Înainte de plecare în misiune într-o zonă de risc, trebuie să fiți foarte bine pregătiți, atât fizic, cât și psihologic, și logistic. Urmează să colectați informație, să evaluați minuțios riscurile, să identificați persoane de încredere și să elaborați protocoale de securitate și de comunicare în noile locuri.

Evaluați riscurile

Aflați cât mai multă informaţie despre locul în care intenționați să mergeți, cum ar fi condițiile de securitate, clima, mass-media, infrastructura etc.

Petru aceasta trebuie să:

Înainte de plecare răspundeți la următoarele întrebări:

Identificați-vă limitele!

Dacă misiunea pare dificilă și nu doriți să mergeți, vorbiți cu managerul, cu membrii familiei. Ascultați-vă instinctele și nu vă forțați să mergeți în misiuni dacă aveți sentimentul că nu sunteți pregătiți.

PRECAUȚII DE SECURITATE ÎN ZONE DE RĂZBOI

Siguranța pe teren

Reguli generale de urmat

• Nu fiți prea încrezuți în forțele proprii. Mergeți în fiecare misiune de parcă ar fi prima. Fiți modest și respectuos cu alte persoane și obiceiurile locale.

• Fiți pregătiți: anticipați riscurile. Aflați cât mai multe informații despre ce se întâmplă în regiune ca să știți cum să vă comportați în mediul respectiv și să nu ieșiți în evidență.

• Aveți încredere în instincte. Fiți discreți și atenți la orice semnal de alarmă. Nu lăsați adrenalina sau dorința de a avea materiale exclusive să vă domine. Un material sau o poza exclusivă nu merită viața voastră!

Deplasarea

Misiunile în zonele de război sunt foarte imprevizibile și trebuie planificate cu maximă atenție și grijă.

Înainte de deplasare:

În timpul deplasării:

Deplasarea pe timp de noapte

Deplasarea pe timp de noapte este periculoasă, căci puteți fi confundați cu combatanții.

Rețineți:

Punctele de control

De regulă, un punct de control constă dintr-un drum blocat, supravegheat de gardieni, care pot fi trupe regulate sau neregulate – forțe de alt gen, cum ar fi rebeli, miliția, bandiți. Soldații din armată de cele mai multe ori vor opri mașinile să verifice pasagerii și actele și să se asigure că nu sunt traficanți de orice gen. În cazul forțelor neregulate, de multe ori vor încerca să extoarce bani sau echipament sau chiar vor încerca să confiște mașini sau să captureze persoanele din mașini.

Când vă apropiați de un punct de control, observați dacă cei de acolo sunt înarmați, ce fel de haine poartă, dacă sunt tineri sau în vârstă  (de multe ori acei tineri sunt mai nervoși și imprevizibili), dacă sunt băuți sau agresivi, și fiți pregătiți să interacționați în funcție de circumstanțe.

Precauții:

Deplasarea în zona de luptă:

CÂTEVA CUVINTE DESPRE LUNETIȘTI

Lunetiștii folosesc arme care le permit să doboare ținte la distanțe de 600 de metri și uneori chiar 1.000 de metri ziua și 300 de metri noaptea. Un lunetist, de regulă, ocupă poziții în blocuri de apartamente cu mai multe ieșiri. Sunt experți în ascunzișuri în poduri, pe acoperiș. Pot sta după saci de nisip, pot scoate o țiglă de pe acoperiș, ceea ce nu se observă de la distanță.

Problema ecoului. Sunetul unei împușcături de armă se răspândește în toate direcțiile cu viteza de peste 330 m per secundă (viteza unui glonte e de 1.000 metri per secundă). Într-o zonă deschisă, plată, e ușor de spus de unde anume s-a tras. Persoana targhetată aude mai întâi sunetul (rapid și ascuțit) și apoi ecoul (mai lung și înăbușit). Un bun lunetist va căuta un loc de unde sunetul împușcăturii să fie confundat cu sunetul ecoului.

Pentru a vă proteja de lunetiști:

Artileria grea, raiduri aeriene și arme chimice 
În cazul artileriei grele și bombardamentelor aeriene trebuie sa vă protejați împotriva exploziilor și schijelor.

Arme chimice sau biologice

Substanțele chimice sau biologice sunt, de regulă, dispersate/pulverizate în timpul bombardamentelor aeriene sau atacurilor de artilerie. Primele semne care ar trebui sa va alerteze – vedere încețoșată, durere de cap bruscă, salivație excesivă și nasul care curge/rinită.

Instrucțiuni de bază sunt ca și în cazul altor bombardamente:

Exit mobile version