Federația Europeană a Jurnaliștilor salută apelul de solidaritate al Sindicatului jurnaliștilor și lucrătorilor de media din Rusia cu jurnaliștii din Ucraina. Totodată, FEJ își exprimă sprijinul pentru acțiunile legale ale Uniunii Jurnaliștilor din Republica Karelia, Federația Rusă, împotriva noii legi privind răspândirea știrilor false despre armată, transmite europeanjournalists.org
˶Să spunem lucrurilor pe nume. Pacea este pace și războiul este război. Orice război aduce cu sine violență și confuzie. Undeva ei trag din arme,iar în altă parte sunt supuși represiunilor. Reporterii cu adevărat curajoși, care sunt și așa puțini, încearcă să-și facă datoria, astfel încât societatea să primească informație veridică despre ce se întâmplă în Ucraina. Din păcate, mulți jurnaliști s-au confruntat cu situații dificile în aceste condiții extreme. Organizațiile de media din Rusia, Ucraina și din alte țări încercă să soluționeze aceste probleme. Această sarcină grea are nevoie și de implicarea tuturor celor care doresc și pot să ajute colegii˝, se arată în mesajul de solidaritate din 7 martie.
˶Astăzi, mulți colegi de la Vladivostok și Nijnii Tagil până la Lvov, Istanbul și Cracovia s-au pomenit într-o situație înspăimântătoare. Fiecare caz este diferit, precum și viața, care îți oferă atât bucurii, cât și necazuri˝, potrivit sursei.
˶Tot ce se întâmplă în Ucraina a provocat un val de simpatie și solidaritate în același timp. Mulți colegi din diferite țări sunt gata să ofere ajutor. Noi, fiind unica organizație independentă de media din Rusia, ținem legătura constant cu Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Ucraina, Sindicatul Jurnaliștilor din Turcia și organizațiile de media din țările baltice și caucaziene care sunt membre ale Federație Europene a Jurnaliștilor. Totodată, multe ONG-uri sunt gată să ofere ajutor într-o situație ori alta ̋, se mai spune în mesaj.
Oricine poate apela la sindicatul juranaliștilor din Rusia pe contul de Telegram – @profjursupport_bot.
FEJ și-a exprimat dorința de a ajuta Uniunea Jurnaliștilor din Republica Karelia, care a depus o cerere la Procuratura Generală a Rusiei. În solicitare se menționează că decizia de a impune jurnaliștilor să utilizeze doar sursele guvernamentale de informare contravine principiilor jurnalistice, iar interzicerea cuvântului ˶război˝ este nejustificată și ilegală atunci când descriem acțiunile armatei ruse în Ucraina.
Secretarul General al FEJ, Ricardo Gutiérrez, și-a exprimat îngrijorarea într-un mesaj pe Facebook: ˶În timp ce mulți jurnaliști din Rusia încearcă să plece din țară ca urmare a valului de cenzură și represiune, multe organizații au curaj să înfrunte autoritățile˝. Totodată, el a mai spus că atât jurnaliștii ucraineni au nevoie de suport pentru a face făță războiului, cât și cei din Rusia, care se opun regimului autoritar al lui Putin.