Noi măsuri de sancționare pentru răspândirea informațiilor „false” despre activitatea agențiilor guvernamentale ale Rusiei din străinătate, intentarea unui dosar penal împotriva jurnalistului ucrainean Dmitrii Gordon și reacția lui la acest fapt, precum și blocarea unor noi site-uri de știri se numără printre noutățile de media care au marcat începutul săptămânii.
Duma de Stat din Rusia a votat în lectură finală, pe 22 martie, modificări legislative privind răspunderea pentru informații false despre activitatea organelor de stat ale Federației Ruse din străinătate, scrie Interfax.ru. Amendamentele sunt similare cu cele care vizează răspunderea pentru răspândirea „știrilor false” despre acțiunile Forțelor Armate ale Rusiei. Amenzile maxime se ridică până la 5 milioane de ruble (circa 43.000 de euro), iar termenele maxime de detenție – până la 15 ani.
Jurnalistul rus Dmitrii Muratov, laureat al premiului Nobel în 2021, a decis să doneze distincția primită anul trecut Fondului ucrainean pentru refugiați, scrie Novaia Gazeta. Medalia va fi scoasă la licitație pentru a aduna fonduri. În anunț se precizează că decizia a fost luată de comun acord cu echipa redacțională.
Jurnalistul ucrainean Dmitrii Gordon a reacționat pe pagina sa de Youtube la decizia Comitetului de Investigații din Rusia de a porni un dosar penal pe numele lui pentru „îndemnuri publice la război, diseminarea urii interetnice și răspândirea informațiilor false despre armata rusă”. Potrivit Сomitetului, Dmitri Gordon, în timpul unei transmisiuni în direct pe unul dintre canalele de televiziune ucrainene, a îndemnat la atac asupra Rusiei și declanșarea unui război împotriva acesteia cu arme nucleare. Gordon l-a învinuit pe Vladimir Putin, că ar fi ordonat inițierea dosarului penal pe numele său, numindu-l „criminal de război” și „nazist”.
Pe 21 martie, autoritatea de reglementare inclusiv a domeniului media din Rusia, Roskomnadzor, a blocat site-ul Euronews. Decizia de a bloca site-ul a fost luată în baza unei solicitări a Procuraturii Generale. De asemenea, instituția a restricționat accesul la postul de televiziune Euronews. Potrivit TASS, sistarea a avut loc în legătură cu reflectarea evenimentelor din Ucraina.
Tot Roskomnadzor a informat mass-media rusă că nu ar trebui să afișeze siglele Meta Platforms Inc. și rețelele sale sociale Facebook și Instagram. Instituția a precizat că mass-media rusă trebuie să eticheteze platformele Meta drept o organizație interzisă în țară, după ce o astfel de decizie a fost adoptată de un tribunal din Rusia.
Iar în Ucraina, tot pe 21 martie, redactorul-șef al site-ului Timer din Odesa, Iurii Tkaciov, a cărui casă a fost percheziționată de ofițerii serviciului de securitate ucrainean (SBU), este bănuit de utilizare ilegală a armelor și munițiilor. În cadrul procesului, el a fost reținut pe o lună, într-un centru de arest preventiv. În timpul perchezițiilor au fost găsit explozive. Soția jurnalistului susține că ele ar fi fost plasate de oamenii legii.
În Melitopol, regiunea Zaporojie din Ucraina, jurnaliștii locali Iulia Olihovskaia, Liubovi Ceaika, editorul Mihail Kumok și redactorul ziarului „Melitopoliskie Vedomosti” Evghenii Borean au fost luați și duși într-o direcție necunoscută de bărbați înarmați. Ulterior, aceștia au fost eliberați după discuțiile cu privire la necesitatea de a colabora cu militarii ruși. Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina condamnă intimidarea şi presiunile exercitate asupra jurnaliştilor.