Teleradio-Moldova a obținut, la Curtea de Apel, anularea unei sancțiuni aplicate de Consiliul Audiovizualului (CA) în urma unor sesizări primite din partea deputatei Marina Tauber și reprezentanților posturilor Primul în Moldova şi Accent TV. Reclamanții s-au plâns autorității pe felul în care Moldova 1 a prezentat în știrile și reportajele sale mai multe informații care îi vizau.
În petițiile lor către Consiliul Audiovizualului, din noiembrie 2022, deputata Marina Tauber și compania Telesistem TV, care deținea atunci licențele canalelor Primul în Moldova şi Accent TV, susțineau că postul public de televiziune Moldova 1 ar fi prezentat în cadrul principalelor buletine de știri ale zilei mai multe informații cu încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.
Plângerea Telesistem TV viza o știre referitoare la schimbările avute la nivelul fondatorului, beneficiarului efectiv și afilierea cu un partid politic. Potrivit companiei, activitatea acesteia a fost reflectată de către Moldova 1 într-o lumină negativă, nu i s-a cerut opinia și poziția privind informațiile prezentate în știrile în care era vizată, iar Moldova 1 a informat publicul eronat că „serviciile media audiovizuale de televiziune Primul în Moldova şi Accent TV încalcă legislaţia, sunt afiliate politic şi riscă sancţiuni”.
La fel, deputata Marina Tauber a acuzat Moldova 1 că a mediatizat cu abateri de la legislație mai multe știri ce vizau activitatea ei și a Partidului Șor, declarat ulterior neconstituțional. Printre neregulile invocate, sunt „lipsa imparțialității, încălcarea prezumției nevinovăției și dreptului la replică”.
De cealaltă parte, postul public de televiziune Moldova 1 a respins acuzațiile, considerându-le nefondate, și a precizat că a informat publicul corect și imparțial.
În urma examinării sesizărilor, Consiliul Audiovizual a admis parțial petițiile și a decis sancționarea postului Moldova 1 cu avertizare publică pentru că n-ar fi menținut „rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor”, dar și pentru că n-ar fi asigurat „imparţialitatea, echilibrul şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.
Pentru că n-a fost de acord cu decizia CA, compania Teleradio-Moldova a depus o cerere de chemare în judecată, respinsă însă de magistrații instanței de fond. Ulterior, dosarul a ajuns la Curtea de Apel, iar pe 11 decembrie 2024 judecătorii au casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău și au anulat decizia prin care televiziunea publică a fost sancționată. Decizia Curții de Apel poate fi însă atacată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de două luni.