În cadrul conflictului dintre Israel și palestinienii din Fâșia Gaza, care a avut un impact devastator asupra regiunii, jurnaliștii au devenit o categorie extrem de vulnerabilă, atenționează Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ). În primele șase zile de lupte, cel puțin zece jurnaliști au fost uciși, potrivit organizației.
Conflictul din Israel a izbucnit în urma unui atac fără precedent al grupării palestiniene militante Hamas, pe 7 octombrie, iar potrivit CPJ, în primele șase zile de lupte, cel puțin zece jurnaliști au fost uciși, doi erau dați dispăruți și alți doi au fost răniți. În același interval de timp, conflictul a dus la moartea a cel puțin 2.700 de persoane pe ambele părți și la rănirea a alte mii de oameni.
Reprezentanții CPJ, care investighează rapoartele despre jurnaliști uciși, răniți, arestați sau dispăruți în contextul conflictului, bat alarma cu privire la faptul că jurnaliștii din Gaza se confruntă cu riscuri deosebit de mari în timp ce încearcă să relateze despre evenimente, în mijlocul repetatelor atacuri aeriene israeliene, a comunicațiilor perturbate și a întreruperilor extinse ale furnizării de energie electrică. Până la data de 12 octombrie, nouă jurnaliști palestinieni și unul israelian au fost confirmați ca fiind morți.
Lista publicată de CPJ include informații obținute de la surse din regiune și este actualizată în mod regulat.
„CPJ subliniază faptul că jurnaliștii sunt civili care desfășoară o muncă importantă în vremuri de criză și nu trebuie să fie țintiți de părțile aflate în conflict”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al CPJ. „Milioane de oameni din întreaga lume se bazează pe reporterii din regiune pentru a avea acces la informații precise despre conflict. Jurnaliștii, ca toți ceilalți civili, trebuie să fie respectați și protejați”, a mai spus el.