Pluralismul de opinie și echilibrul de gen nu au fost asigurate pe deplin în campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional, iar postul public regional Gagauziya Radio Televizionu (GRT) „a eșuat să informeze corect și echidistant electoratul”, constată într-o declarație publică Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), formată dintr-o rețea de organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniul electoral.
În declarația lansată pe 6 noiembrie, CALC subliniază progresele înregistrate de majoritatea instituțiilor media în prezentarea echilibrată a campaniei electorale, dar subliniază că există în continuare deficiențe majore în ceea ce privește pluralismul de opinie și echilibrul de gen, precum și partizanat din partea unor instituții media față de anumiți concurenți electorali, fapt observat în anumite emisiuni.
„Imparțialitatea a fost afectată și de reflectarea campaniei prin prisma activităților administrației publice centrale, care au fost prezentate deseori într-o manieră favorabilă sau nefavorabilă unor candidați/candidate. De asemenea, postul public regional de televiziune Gagauziya Radio Televizionu a eșuat să informeze corect și echidistant electoratul, alegând să dezbată subiectele electorale preponderent în emisiuni al căror conținut a inclus adesea narațiuni false privind referendumul și anumiți concurenți electorali”, semnalează organizațiile semnatare.
Coaliția a mai observat lipsa unor dezbateri electorale autentice. În același timp, mediul online s-a dovedit a fi o sursă amplificată de dezinformare, atacuri asupra presei independente și polarizare, alimentând astfel neîncrederea publicului în procesul electoral. „CALC subliniază importanța unor reguli mai stricte pentru mediul online, necesare atât pentru protejarea integrității electorale, cât și pentru combaterea răspândirii dezinformării și manipulării care afectează decizia de vot a cetățenilor. În acest sens, există un spațiu considerabil de îmbunătățire în funcționarea autorităților competente în lupta împotriva dezinformării”, potrivit declarației.
Între altele, Coaliția remarcă faptul că integritatea procesului electoral a fost afectată de ingerințe externe, finanțare ilicită a campaniilor și coruperea alegătorilor, respectiv, organizațiile membre apreciază scrutinele din 20 octombrie și 3 noiembrie 2024 ca fiind doar parțial libere și parțial corecte.