La Forumul Mass-Media 2024, care va avea loc pe 2 și 3 decembrie, vor fi prezentate unele propuneri de modificări legislative, dar și concluziile unei noi cercetări privind transparența instituțiilor publice din țara noastră. În cadrul unor evenimente speciale vor fi premiate cele mai bune materialele jurnalistice care promovează diversitatea și cele mai bune investigațiile jurnalistice ale anului, urmând să fie lansată și ediția 2024 a „CĂRȚII NEGRE a risipei banilor publici”.
Principalele prevederi ale proiectului noii legi a mass-mediei și un set de modificări propuse la Codul serviciilor media audiovizuale vor fi prezentate, în premieră, la o sesiune din prima zi a Forumului Mass-Media 2024. La început, experta internațională Deirdre Kevin, consultantă media din Slovenia, va oferi detalii despre rezultatele analizei de impact a legislației Republicii Moldova ce vizează cadrul de reglementare media. Ulterior, experții naționali Ion Bunduchi și Lilia Ioniță vor prezenta propunerile de modificări legislative, elaborate de organizațiile neguvernamentale de media, care vor fi dezbătute cu participanții la Forum, cu reprezentanți ai Parlamentului și ai Consiliului Audiovizualului. Deirdre Kevin este consultantă în domeniul piețelor, politicilor și legislației media, a oferit expertiză Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului Europei, altor organizații internaționale și autorități de reglementare. Anterior a lucrat la Observatorul European al Audiovizualului din Strasbourg, Institutul European pentru Media din Düsseldorf și la Institutul de Cercetare Media Stirling din Scoția.
La o altă sesiune, participanții la Forum vor discuta despre procedurile și termenele noii Legi cu privire la subvenționarea mass-mediei. Informații la această temă vor prezenta reprezentanți ai Ministerului Culturii și membri ai Consiliului de Experți al Fondului de subvenționare a mass-mediei.
Al patrulea an consecutiv, Freedom House Moldova elaborează și prezintă la Forumul Mass-Media o analiză comprehensivă a gradului de transparență a instituțiilor publice din țara noastră. Ediția 2024 a „Indicelui accesului la informație” va fi prezentată de expertul internațional Dawid Sześciło și experta națională Stela Pavlov. Dr. hab. Dawid Sześciło este profesor asistent la Facultatea de Drept și Administrare a Universității din Varșovia (Polonia), expert în cadrul mai multor organizații internaționale. Stela Pavlov este expertă/consultantă în domeniul reformelor în sectorul mass-media, anticorupție și justiție pentru Consiliul Europei, PNUD, Soros Moldova, Freedom House și în proiecte finanțate de UE.
A devenit o tradiție și premierea la Forumul Mass-Media a câștigătorilor concursului național „Investigațiile jurnalistice ale anului”. Acest concurs, aflat la a șaptea ediție, are scopul de a stimula meritele jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției, a delapidării fondurilor publice și a altor fărădelegi. Rezultatele și câștigătorii vor fi anunțați la un eveniment special din seara de 2 decembrie. În cadrul aceluiași eveniment va fi lansată și „CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici”, ajunsă la a șasea ediție. CARTEA NEAGRĂ este o culegere de investigații jurnalistice bine documentate despre cazurile de achiziții publice cu încălcarea normelor legale și în situații de conflict de interese, obiecte de infrastructură în care s-a investit ineficient sau cazuri când investițiile europene pentru dezvoltarea Republicii Moldova au fost gestionate fraudulos.
Câștigătorii ediției a treia a concursului național de materiale jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială vor fi premiați în cadrul unui alt eveniment special al Forumului: „Jurnaliștii pentru diversitate și incluziune”. În premieră, vor fi premiați și studenții facultăților de jurnalism din țară care au realizat materiale despre acceptarea diferitor grupuri vulnerabile și marginalizate.
Reamintim că înregistrarea prealabilă obligatorie la Forumul Mass-Media 2024 are loc pe pagina web oficială (https://www.mediaforum.md/event/2024) și va fi deschisă până pe 24 noiembrie 2024 inclusiv. Pe aceeași pagină web sunt publicate și actualizate agenda Forumului, lista speakerilor și a experților, alte informații relevante. Doritorii de a participa la lucrările Forumului trebuie să completeze formularul de pe site și să selecteze evenimentele la care doresc să participe în prima și în a doua zi a evenimentului.
Forumul Mass-Media din Republica Moldova este organizat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociaţia Presei Electronice (APEL).