13 ONG-uri internaționale de media, sub egida Platformei pentru promovarea jurnalismului și siguranței jurnaliștilor a Consiliului Europei, au lansat un apel în vederea protejării jurnaliștilor ucraineni și internaționali care relatează despre invazia Rusiei în Ucraina. Organizațiile semnatare condamnă amenințarile asupra securității angajaților din media și cer urgent asistență și ajutor pentru presa care își riscă viața fiind în mijlocul evenimentelor din țara vecină.
Organizațiile ce fac parte din platformă scot în evidență faptul că jurnaliștii sunt considerați civili în conformitate cu dreptul internațional, iar siguranța lor pe teren este o prioritate odată ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție, în 2015, prin care statele trebuie unanim să respecte și să protejeze jurnaliștii ca civili. Totodată, echipamentul și instalațiile tehnice nu vor fi ținta unor atacuri. În aceeași rezoluție se menționează că statele semnatare vor respecta profesionalismul, independența și drepturile jurnaliștilor.
În apel, membrii Platformei Consiliului Europei condamnă eforturile autorităților Federației Ruse de a retricționa accesul la presa independentă, iar jurnaliștii care au relatat despre manifestațiile anti-război au fost supuși atacurilor și chiar privați de libertate. Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia continuă să închidă furnizorii de presă care au o altă abordare a evenimentelor decât cea a oficialităților. Totodată, platforma condamnă autoritățile din Belarus, care continuă să pună presiune pe presa independentă și unde 32 de jurnaliști rămân după gratii, potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus.
ONG-urile semnatare fac tototdată apel la țările membre ale Consiliului Europei să contribuie finaciar și cu echipament de protecție pentru jurnaliștii din Ucraina. „În același timp, facem apel la toate guvernele și ONG-urile internaționale să susțină jurnaliștii în caz că vor fi nevoiți să plece din țară și să transmită din străinătate”, se conchide în declarație.