Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat anul trecut 120 de sancțiuni pentru insuficiență de programe locale și programe în limba română pe posturile de radio și TV sau difuzarea acestora în alte ore decât cele de maximă audiență. Suma amenzilor s-a ridicat la 971.000 de lei, ceea ce constituie 41,50 % din totalul sancțiunilor aplicate de instituție în 2022, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit datelor, amenzile vizează 53 de furnizori de servicii media audiovizuale.
Reprezentanții instituției informează că, în vederea asigurării concurenței loiale pe piața audiovizuală, noua componență a CA a dispus, în anul 2022, monitorizarea tuturor furnizorilor de servicii media de televiziune și radio cu privire la respectarea prevederilor referitoare la programele audiovizuale locale. Monitorizarea tuturor posturilor de radio și TV la acest capitol a fost prima de acest fel de la intrarea în vigoare a Codului serviciilor media audiovizuale în 2019, se mai arată în comunicatul de presă al CA.
Canalele de televiziune vizate de sancțiuni sunt Publika TV, Orizont TV, TVC 21, Bravo TV, Zona M, Pro TV Chișinău, Canal Regional, Cotidianul TV-CTV, Accent TV, Orhei TV, Canal 5, N4, Familia, Canal 2, Primul în Moldova, Mega TV, PEH TV, Canal 3, Cinema 1, RTR Moldova, ITV, TV Găgăuzia și Moldova 2. Au fost înregistrate 94 de sancțiuni aplicate furnizorilor de servicii media audiovizuale de televiziune: 76 de amenzi și 18 avertizări publice. Furnizorilor de servicii media audiovizuale de radiodifuziune sonoră le-au fost aplicate 26 de avertizări publice, mai arată CA.