Adunarea Populară a Găgăuziei a emis o hotărâre prin care obligă jurnaliștii să se acrediteze. Dmitrii Constantinov: „Ne încurcă să lucrăm în plen”

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au emis o hotărâre prin care obligă presa să se acrediteze pentru a avea acces în incinta forului local, instituind un șir de criterii pentru obținerea actului permisiv, precum și condițiile de retragere a acestuia. ONG-urile de media de la Chișinău condamnă inițiativa și cer anularea neîntârziată a hotărârii.  

Potrivit documentului, acreditarea reprezentanților mass-media în Adunarea Populară poate fi permanentă sau unică și este emisă nominal, fără posibilitatea de a fi utilizată de mai mulți membri ai echipei redacționale. Pentru a o obține, jurnalistul trebuie să depună o cerere care să conțină, printre altele, mai multe informații despre instituția media la care este angajat. Acreditările permanente se eliberează timp de șapte zile, iar cele unice – pe parcursul a 24 de ore. „Jurnaliștii acreditați nu au dreptul să se amestece în activitățile Adunării Populare” și sunt obligați „să intre în sala de ședințe a Adunării Populare numai cu permisiunea persoanei care prezidează ședința sau a unei persoane împuternicite de aceasta”, conform sursei. Totodată, „reprezentanții mass-media care nu au prezentat cardul de acreditare sau care întârzie la începerea unui eveniment public nu au voie să intre în locație”.

Hotărârea enumeră drepturile și obligațiile pe care le deține un reprezentant media acreditat, cazurile în care instituția poate să refuze eliberarea unei acreditări, precum și situațiile în care aceasta poate fi retrasă. Bunăoară,  „mass-media poate fi lipsită de acreditare în cazul (…) discreditării activităților Adunării Populare sau a deputaților, (…) încălcării grave, repetate sau unice, a obligațiilor specificate în prezenta hotărâre, (…) refuzului de a publica replica sau dezmințirea din partea Adunării Populare”. 

Noile reguli mai prevăd și faptul că restabilirea acreditării unui jurnalist care a fost lipsit de aceasta pentru încălcarea regulilor stabilite de hotărârea cu pricina este permisă nu mai devreme de 1 an.

Media Azi a încercat să afle de la președintele Adunării Populare a regiunii autonome găgăuze motivul instituirii acreditării presei. „În momentul în care decurge sesiunea în plen, interzicem presei să intre în sală și să se apropie de deputați. În rest, poate intra oricine. Jurnaliștii vin chiar în sală, în timpul sesiunii, și iau interviuri. Cum vi se pare asta? Ei ne încurcă să lucrăm. Noi am obiectat și i-am atenționat de mai multe ori, dar fără rezultat”, ne-a spus Dmitrii Constantinov

„TENTATIVE SFIDĂTOARE”

Centrul pentru Jurnalism Independent a atenționat anterior, într-o ediție a rubricii Juristul Presei, că „acreditarea” jurnaliștilor de către autoritățile locale și Adunarea Populară a Găgăuziei este ilegală. Potrivit legii, atât ședințele consiliilor locale, cât și cele ale Adunării Populare a Găgăuziei sunt publice. Orice persoană interesată este în drept să asiste la aceste întruniri, precum și să participe, în condițiile legii, la orice etapă a procesului decizional. În toate aceste cazuri trebuie să se respecte Legea privind transparența în procesul decizional[4], act normativ care obligă autoritățile publice să permită accesul la ședințele pe care le desfășoară. 
Potrivit unei declarații publicate la 8 decembrie, „ONG-urile de media condamnă cu vehemență tentativele sfidătoare ale Adunării Populare a Găgăuziei de a împiedica activitatea profesională a jurnaliștilor prin instituirea unor mecanisme arbitrare și abuzive” și califică criteriile instituite pentru acreditare, precum și condițiile de retragere a acesteia „drept mijloace elocvente de cenzură în mass-media”. Organizațiile semnatare cer instituției să-și anuleze hotărârea.

Exit mobile version