Un grup de 60 de organizații internaționale pentru libertatea presei și drepturile omului au lansat un apel urgent către Uniunea Europeană, solicitând măsuri decisive împotriva Israelului pentru escaladarea încălcărilor libertății presei și uciderea jurnaliștilor. Semnatarii au trimis o scrisoare liderilor UE, în care cer suspendarea Acordului de Asociere UE-Israel și impunerea de sancțiuni specifice împotriva oficialilor israelieni responsabili.
În scrisoarea adresată lui Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, și lui Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, semnatarii subliniază necesitatea ca UE să ia măsuri împotriva autorităților israeliene pentru uciderea fără precedent a jurnaliștilor și alte încălcări ale libertății presei. Aceste abuzuri, documentate de ONG-uri internaționale, experți ai ONU și Curtea Internațională de Justiție, necesită o reacție fermă din partea UE, conform organizațiilor.
Începând cu 7 octombrie 2023, odată cu atacurile coordonate ale grupării Hamas asupra civililor israelieni, guvernul condus de Benjamin Netanyahu a luat măsuri drastice care, potrivit semnatarilor, au dus la instaurarea unui regim de cenzură. Organizațiile pentru libertatea presei, cum ar fi Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) și Reporteri Fără Frontiere (RSF), au documentat uciderea a peste 100 de jurnaliști palestinieni, alături de doi jurnaliști israelieni și trei libanezi, în acest context.
Printre încălcările grave semnalate se numără și arestarea arbitrară a cel puțin 49 de jurnaliști, dintre care 13 sunt reținuți sub detenție administrativă, o practică ce permite reținerea fără acuzații clare. De asemenea, două cazuri de dispariții forțate și multiple acuzații de tortură și tratamente degradante au fost raportate de organizațiile internaționale.
ONG-urile semnatare cer UE să suspende Acordul de Asociere UE-Israel și să impună sancțiuni specifice împotriva celor responsabili, ca răspuns la încălcările grave ale drepturilor omului. De asemenea, acestea solicită accesul neîngrădit al jurnaliștilor în Gaza și protejarea vieților reprezentanților mass-media, subliniind rolul crucial al presei în documentarea și raportarea crimelor de război și a altor încălcări ale drepturilor omului.