Eşti aici

(Video) Fact-checkingul politic, instrumentul care face guvernarea mai responsabilă. CJI lansează un nou atelier online

18 Iulie 2019
2118 afişări
Fact-checkingul pe politicile și pe declarațiile publice este unul dintre instrumentele prin care pot fi responsabilizați decidenții politici. Factual.ro este prima platformă de acest fel din România și, momentan, singura dedicată exclusiv și constant fact-checkingului politic. Echipa platformei ia la puricat declarații din varii domenii ale politicienilor, si nu numai.

În căutarea adevărului din spatele declarațiilor este folosită expertiza cumulată a echipei: „știm ce rapoarte să citim, știm care sunt sursele relevante și știm cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul tuturor”. Proiectul a fost fondat de un grup de ONG-iști, corporatiști, antreprenori și consultanți politici interesați de bună guvernare. Din august 2014, proiectul e implementat de Asociația Funky Citizens.

Cum funcționează și care este metodologia Factual.ro? Aflați dintr-un nou atelier online - „Fact-checkingul politic, instrumentul care face guvernarea mai responsabilă” - lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Elena Calistru, președinta și cofondatoarea Funky Citizens, explică pas cu pas cum trebuie făcut fact-checkingul politic.
 

Partea 1. Instrumentele platformei Factual.ro
 


Partea 2. Cum faci fact-checking politic? Metoda Factual.ro

 


Partea 3. Exemple din politica din România


Partea 4. Fact-checkingul politic în alegeri

 

Realizarea acestui atelier online a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.