Eşti aici

Un jurnalist de la ziarul „Observatorul de Nord” a acționat în judecată primăria Soroca pentru că i-a fost blocat accesul pe pagina Facebook a instituției

05 Iunie 2019
295 de afişări
Jurnalistul Vadim Șterbate de la ziarul „Observatorul de Nord” a acționat, pe 5 iunie 2019, în instanța de judecată Primăria și primarul municipiului Soroca pentru apărarea dreptului de acces la informație de interes public, potrivit API. Acțiunea a fost pornită după ce Șterbate a observat că i-a fost blocat accesul la pagina oficială a Primăriei Soroca în rețeaua socială Facebook.

Potrivit lui Vadim Șterbate, tag-urile la majoritatea materialelor critice la adresa Primăriei și comentariile critice au fost șterse, iar la 2 aprilie curent, lui Vadim Șterbate i-a fost blocat accesul la pagina de Faceebook a Primăriei Soroca de pe contul său personal. Astfel, jurnalistul a fost privat nu doar de dreptul de a distribui materiale jurnalistice și a scrie comentarii pe pagina oficială a unei instituții publice, ci și de dreptul de a se informa despre activitatea Primăriei.

La 7 mai 2019, Vadim Șterbate a expediat un demers în adresa Primăriei și primarului Victor Său cu solicitarea de a i se debloca accesul la pagina de Facebook, dar nu a primit răspuns.

Avocatul Vitalie Zama, care îl va reprezenta pe Vadim Șterbate în instanța de judecată, susține că în acest caz sunt încălcate nu doar drepturile reclamantului, ci și dreptul constituțional al cetățenilor la informare activă, veridică și la timp asupra chestiunilor de interes public. „În condițiile în care contul respectiv de pe rețeaua de socializare Facebook este întreținut din bani publici, ca și birourile, computerele administrației publice, la care lucrează funcționarii publici, accesul jurnaliștilor la acest cont, pentru plasarea materialelor jurnalistice, inclusiv cele critice în adresa administrației, nu poate fi îngrădit”, a conchis Vitalie Zama.

În cererea de chemare în judecată, instanței i s-a solicitat să constate încălcarea de către Primăria și primarul municipiului Soroca a dreptului de acces la informație de interes public și restabilirea accesului lui Vadim Șterbate la pagina de Facebook a Primăriei Soroca.

Asistența juridică în acest proces este acordată de Asociația Presei Independente (API).