Eşti aici

Un cunoscut jurnalist din Turcia s-a plâns la CEDO pe un diplomat turc pentru defăimare

06 Februarie 2020
331 de afişări
Jurnalistul turc Can Dündar a înaintat pe 30 ianuarie, la Strasbourg, o acțiune în judecată împotriva reprezentantului permanent al Turciei la Consiliul Europei, Kaan Esener, care l-a numit „criminal” și „fugar”, în noiembrie anul trecut, la Forumul Mondial pentru Democrație al Consiliului Europei. 

Esener a folosit acești termeni, calificați drept defăimători de Dündar, în timpul unei mese rotunde despre securitatea jurnaliștilor, la Strasbourg, pe 7 noiembrie.

„Sunt reprezentantul permanent turc al Consiliului Europei. Vreau doar să fac o remarcă despre participarea unui criminal în calitate de vorbitor aici și trebuie să protestez. Can Dündar este un fugar din justiție, el este acuzat de obținerea secretelor de stat și de difuzarea lor sub instrucțiuni de la un lider de cult, pentru a provoca daune intereselor națiunii turce și statului turc”, a declarat Esener. 

Plângerea a fost depusă la Strasbourg cu asistența organizației Reporteri fără frontiere. „Can Dündar nu a făcut altceva decât să-și exercite profesia, care este să informezei”, a comentat avocatul Benoît Huet. „Articolele sale contribuie decisiv la dezbaterea publică pe o chestiune de interes general, și anume politica externă a guvernului turc”, a adăugat el. 

Can Dündar,  un autor de documentare, fost redactor-șef al cotidianului turc Cumhuriyet, a fost supus amenințărilor și hărțuirii de către guvernul turc de ani buni, notează Reporteri fără frontiere, și să află acum în exil. 

Foto: Can Dündar Sursa: Hurriyet Daily News