Eşti aici

TV 8 aduce pe sticlă fețe noi. CCA a aprobat concepția generală și denumirea postului

13 Iunie 2017
8968 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat marți, 13 iunie, cererea de reperfectare a licenței postului de televiziune TV 7 în TV 8, conceptul general și lista de programe pentru acest post. Grila de emisie va conține mai multe emisiuni noi, precum și buletine de știri în limba rusă și în limba română. În calitate de realizatori -moderatori vor fi jurnaliști, care au activat anterior la postul de televiziune TV 7, dar și nume noi în televiziune.

Astfel, la TV 8 se vor regăsi printre autori și realizatori: Natalia Morari („Politica”), Mariana Rață („Cutia neagră”), Sergiu Tofilat („Watch Dog Tofilat”), Olga Stepanenco („Будни стилиста”), Igor Boțan  și Andrei Popov (Botan Popov Batle), Ion Terguță (GeoPol cu Ion Terguță), Angela Stafi, Ala Donțu, Angelica Frolov și Diana Guja („8mart SRL”), Veaceslav Cunev ("Прогрессорика"), Angela Brașoveanu („Egoist cu Angela Brașoveanu”), Andrei Bolocan („Contuzia săptămânii cu Fedot”), Mihail Sirkeli (Regional MS), Artiom Tkaciov („Eat & Fit”), Andrei Popov („Diplomația populară” ), Iana Stepanenco (Buletinul de știri în limba rusă), Angela Gonța (Buletinul de știri în limba română). Totodată, vor fi retransmise emisiunea „Alb & Negru”, realizată de Elena Robu la Unimedia.info și „Punct și de la capăt”, realizată de Vasile Botnaru de la Radio Europa Liberă.

Media Azi a contactat câțiva dintre noii autori pentru a afla ce-și propun prin emisiunile lor și ce informații vor să transmită publicului.

Astfel, Veaceslav Cunev, autorul emisiunii „Прогрессорика”, ne-a spus că va încerca să  discute, împreună cu invitații săi, „despre avantajele și dezavantajele tehnologiilor pentru fiecare țară în parte, pentru business, dar și pentru fiecare persoană în parte”. Potrivit lui, necesitatea unei astfel de emisiuni a apărut ca urmare a schimbărilor ce se produc în viața de zi cu zi, „pe care trebuie să le cunoaștem pentru a ne face propriile strategii de viață, în conformitate cu reformele globale, care aduc modernizarea tehnologică a lumii.”

Despre emisiunea „Cutia neagră”, realizatoarea Mariana Rață ne-a spus că o va concepe ca pe un talk-show despre corupție și problemele din justiție, care nu prea sunt reflectate în mass-media din R. Moldova. „Cutia neagră” este locul unde ne propunem să discutăm și să analizăm investigații jurnalistice apărute în presă, dar și să realizăm propriile anchete despre ilegalități și acte de corupție. Vom încerca să scoatem din „cutia neagră” a guvernanților scheletele pe care le-au dosit acolo pentru a se îmbogăți și a deveni influenți. Vrem să oferim posibilitate cetățenilor să afle cât mai multe despre modul în care sunt delapidați banii publici, cum ajung persoane cu probleme de integritate în funcții importante în stat etc. Scopul este de a contribui la o toleranță cât mai mică a cetățenilor față de corupție. Societățile puternice sunt cele în care cetățenii refuză să accepte ilegalități”, ne-a relatat Mariana Rață.

Subiectele economice vor fi abordate și dezbătute săptămânal de către expertul Sergiu Tofilat și invitații săi. „Scopul meu este să dezvolt cultura oamenilor şi gândirea critică. De multe ori autorităţile aprobă decizii cu impact negativ, pe care însă le promovează prin informaţii false, care induc lumea în eroare. Noi vom analiza ce e bine şi ce e rău, dar pe înţelesul tuturor”, a menționat Sergiu Tofilat pentru Media Azi.

Jurnalista Angela Brașoveanu se află deocamdată în căutarea unei denumiri pentru emisiunea sa, alegând între mai multe variante. Ceea ce știe însă cu siguranță este că   „va fi o emisiune de o oră, în care voi discuta atât cu persoane publice care au făcut ceva important în acea săptămână, cât și cu persoane mai puțin publice, dar care au o biografie extrem de interesantă.” De asemenea, Angela Brașoveanu ar vrea ca în emisiunea ei să fie abordate subiecte de o importanță majoră, așa încât, fiecare telespectator să poată extrage din interviuri niște lecții de viață.

TV8 va începe să emită imediat ce decizia CCA va fi publicată în Monitorul Oficial.