Eşti aici

Turcia a deschis o anchetă după dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

08 Octombrie 2018
733 de afişări
Jamal Khashoggi, jurnalist saudit, critic al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, nu a mai fost văzut de marţi, când a intrat în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, astfel că procurorii turci au deschis o anchetă, scrie adevărul.ro.

Surse citate de Reuters şi The Washington Post spun că se crede că jurnalistul a fost ucis în interiorul consulatului. „Credem că uciderea lui a fost premeditată şi că trupul a fost apoi mutat în afara consulatului”.

Oficialii saudiţi nu au comentat încă, însă o sursă din cadrul Consulatului a descris acuzaţiile ca nefondate. Aceasta a mai precizat că o echipă a ajuns la Istanbul pentru a investiga dispariţia lui Khashoggi.

De cealaltă parte, prinţul bin Salman a declarat pentru Bloomberg că autorităţile turce sunt binevenite să caute în clădire. „Nu avem nimic de ascuns”.

Presa turcă a scris că procurorii analizează cu atenţie cazul.

The Washington Post a scris, potrivit unei alte surse, că jurnalistul a fost ucis de o echipă saudită formată din 15 oameni trimisă special pentru asta. Mark Lowen de la BBC a precizat că, în cazul în care va fi confirmată această afirmaţie, asasinarea unui disident saudit pe teritoriul Turciei va înrăutăţi relaţiile dintre cele două state.

Turcia a luat partea Qatarului în problemele pe care le are cu Arabia Saudiată şi ceilalţi vecini, iar apropierea Turciei de Iran a iritat guvernul din Riad. Partidul de la conducerea Turciei, AK, a transmis că investigaţia va fi una amplă şi că acesta este un caz foarte important pentru guvern. Turan Kislakci, preşedintele Turkish-Arab Media Association, a declarat pentru New York Times că poliţiştii turci care păzesc consulatul au verificat înregistrările suprinse de camerele video, iar jurnalistul nu a fost văzut părăsind clădirea.

El a adăugat că în înregistrări pot fi văzute mai multe maşini intrând şi ieşind. Miercuri, ministrul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul saudit căruia i-a cerut explicaţii privind dispariţia. Prinţul bin Salman a mai declarat pentru Bloomberg: „Este un cetăţean saudit şi sunt foarte dornici să ştim ce s-a întâmplat cu el. Vom continua dialogul cu guvernul turc pentru a vedea ce i s-a întâmplat lui Jamal acolo. Din câte ştiu, a intrat şi a ieşit de acolo după câteva minute sau o oră. Nu sunt sigur. Investigăm asta prin ministrul de Externe”.

Întrebat dacă Khashoggi era pus sub acuzare în Arabia Saudită, prinţul moştenitor a spus că, mai întâi, ţara lui are nevoie să ştie unde a fost. Khashoggi a mers la consulat pentru a obţine un document care să îi certifice divorţul, pentru a se putea căsători cu logodnica lui turcă, Hatice, care l-a însoţit şi l-a aşteptat afară. Ea nu l-a văzut plecând. Femeia a explicat că „era stresat şi abătut” pentru că era nevoit să meargă acolo. I-a fost cerut să îşi lase telefonul mobil la intrare, practică standard în cadrul unor misiuni diplomatice. Hatice a afirmat că i-a lăsat ei telefonul şi că i-a cerut să sune un consilier al preşedintelui Recep Erdogan dacă nu se întoarce. Ea a spus că l-a aşteptat afară de la ora 13.00 până aproape de miezul nopţii şi nu l-a văzut plecând.Femeia a revenit a doua zi, miercuri, când consulatul s-a redeschis.

În vârstă de 59 de ani, jurnalistul este unul dintre cei mai vehemenţi critici ai prinţului moştenitor saudit care a lansat reforme lăudate de Vest, în timp ce purta un război cu Yemenul, ce a dus la o criză umanitară, şi ducea o politică de reprimare a disidenţilor - activişti pentru drepturile omului şi ale femeii, intelectuali şi clerici. Fost editor al ziarului al-Watan, Khashoggi a fost mai mulţi ani apropiat al familiei regale saudite. El a fost şi consilier al unor oficiali. După ce câţiva dintre prietenii lui au fost arestaţi, iar editorialul său a fost anulat de publicaţia al-Hayat, i-a fost cerut să nu mai publice pe Twitter. Khashoggi a părăsit Arabia Saudită pentru Statele Unite, unde a scris editoriale pentru The Washington Post şi a continuat să apară la posturi de televiziune arabe şi occidentale. „Mi-am părăsit casa, familia şi slujba şi vorbesc. Să fac altfel ar însemna să îi trădez pe cei care suferă în închisoare. Eu pot vorbi când atât de mulţi nu o pot face”, a scris el în septembrie 2017.

În semn de susţinere, vineri, The Washington Post a lăsat liber spaţiul dedicat editorialului său.