Eşti aici

Studioul Canal 2 Nisporeni și-a sistat activitatea. Administrația locală: „Noi cu dânșii am încheiat. La revedere!”

01 August 2019
2566 de afişări
Stația locală de televiziune Canal 2 Nisporeni, lansată cu circa zece luni înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019, și-a sistat activitatea. Șeful Secției cultură și turism a Consiliului Raional (CR) Nisporeni, Lilian Zbîrnea, în sediul căreia își închiria studioul Canal 2 Nisporeni, a confirmat pentru Media-azi.md că echipa redacțională a părăsit clădirea. Oleg Cristal, consilierul politic al fostului lider al democraților Vladimir Plahotniuc și proprietarul în acte al postului Canal 2, nu a răspuns la mesajele redacției noastre.

Lilian Zbîrnea a precizat pentru Media-azi.md că sala, unde se afla sediul stației de televiziune locale, este ocupată deja de altcineva, iar autoritățile publice locale au încetat contractul de locațiune cu Canal 2 Nisporeni.

„Ei nu mai sunt la noi. Noi cu dânșii am încheiat. La revedere! (...) Au fost scoase toate uneltele și aparatele. Sala e ocupată de altcineva – tinerii se ocupă acum acolo”, a afirmat Zbîrnea.
Proprietarul Canal 2, Oleg Cristal, nu a răspuns la apelurile și mesajele reporterului Media-azi.md pentru a comenta aceste informații.

Managerul de proiect de la lansarea stației Canal 2 Nisporeni, Ruslan Grabari, a menționat pentru Media-azi.md că nu mai este responsabil de acest studiou și nu cunoaște cum au evoluat lucrurile. În aprilie 2018, la scurt timp de la lansarea stației locale, întrebat de Media-azi.md dacă miza acestui studiou erau alegerile parlamentare, jurnalistul a negat acest lucru.

„O să trecem și peste alegeri și o să vedeți că noi o să rămânem. După alegeri nu o să se închidă nimic. Chiar e o coincidență. Am avut planuri. Noi de vreo doi ani ne gândim la asta. Și, în momentul în care am găsit echipament, am și lansat”, ne-a răspuns atunci Ruslan Grabari.

Ultimele știri publicate pe site-ul Canal 2 Nisproreni (care apar într-o secție aparte pe site-ul Canal 2), cât și pe pagina de Facebook a stației locale sunt din data de 10 iulie.

 

Menționăm că Media-azi.md a scris, în luna aprilie 2018, că postul de televiziune afiliat Partidului Democrat și-a deschis un studio local în orașul Nisporeni.

De altfel, în reportajul de lansare a studioului în fața clădirii sediului apărea un panou cu denumirile postului Canal 2, companiei Team Media și posturilor de televiziune Noroc TV și Vocea Basarabiei. Administrația posturilor de radio și televiziune Vocea Basarabiei a anunțat, printr-un comunicat publicat pe site-ul radiodifuzurilor, că redacțiile instituțiilor media respective intră, din data de 8 iulie 2019, „într-o scurtă vacanță a producției”. Anterior, presa a scris că aceste posturi și-au sistat de fapt activitatea.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, a menționat, anterior, pentru Media-azi.md că stația locală Canal 2 Nisporeni a fost deschisă pentru asigurarea suportului informațional și promovarea candidatului care va fi înaintat de democrați în alegerile parlamentare în cadrul cărora 51 de parlamentari vor fi aleși în circumscripții uninominale.

Reamintim că fostul președinte al PD, Vlad Plahotniuc, a participat și a câștigat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripția din Nisporeni. La începutul lunii iunie (7 și 8), deputați ai PSRM și ai Blocului ACUM au constituit o nouă majoritate parlamentară, fără democrați. Recent, Plahotniuc a anunțat pe pagina personală de Facebook că și-a depus mandatul de deputat.
 

Până în mai 2017, Plahotniuc a deținut patru posturi de televiziune: Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Canal 3, și trei posturi de radio – Publika FM, Muz FM și Maestro FM. Ulterior, după ce au intrat în vigoare prevederile legale cu privire la transparența proprietății media și limitarea numărului de licențe de emisie, compania General Media Group SRL, în componența căreia intrau posturile menționate, a cesionat drepturile de emisie ale Canal 2 și Canal 3 firmei Telestar SRL, care îl are ca administrator și fondator pe Oleg Cristal.