Eşti aici

Redacția DoR a câștigat premiul pentru Inovație la European Press Prize

12 Iunie 2020
497 de afişări
Redacția „Decât o revistă” a câștigat premiul pentru Inovație la European Press Prize, distincție care promovează și apreciază jurnalismul de calitate din Europa, considerată un echivalent european al Premiilor Pulitzer. Juriul, format din editori de la cele mai cunoscute publicații europene, precum Le Monde și The Guardian, a acordat premiul pentru proiectul DoR Pop Up la Târgu Mureș, o redacție mobilă, care s-a remarcat prin „inovare editorială” în jurnalism local, scrie libertatea.ro
În iulie 2019, redacția DoR s-a mutat la Târgu Mureș timp de o săptămână în formulă completă. Echipa a organizat întâlniri cu comunitatea, a aflat nevoile și problemele locale și a identificat povești relevante despre viața orașului care nu erau reflectate în presa locală sau națională. 

În total, au fost  publicate 26 de articole (plus patru traduceri în limba maghiară), 29 de portrete ale oamenilor din comunitate (și cinci portrete de câini); echipa a elaborat o hartă afectivă a orașului cu ajutorul liceenilor, a publicat o revistă dedicată satului Saschiz și a organizat șase evenimente, totul în patru zile propriu-zise de teren.

O redacție pop up, cum se numește ce am făcut noi la Mureș, vine cu incertitudini – dacă nu va fi timp să găsim poveștile relevante? Dacă le vom imprima cu propriile noastre prejudecăți de străini? Dacă vom înțelege ceva greșit? -, dar are avantajul că produce un spațiu temporar în care toată lumea are ocazia să se uite la același lucru nou și să vină cu perspective complementare despre ce îl definește. Iar un astfel de proces, realizat cu intenția de a produce materiale de profunzime despre statu-quo-ul unui loc, nu poate să se întâmple fără un dialog constant cu oamenii din acest loc, pentru a calibra și valida ce a descoperit echipa pe teren. Pe aceste valori am construit experiența de la Târgu Mureș și așa am abordat toate poveștile pe care le-am documentat acolo, pentru a putea reflecta în ele un univers în care târgumureșenii să-și recunoască lumea, iar restul să înțeleagă cum e viața într-unul dintre cele mai vechi orașe românești”, explică echipa DoR.

Un alt premiu important este locul II la categoria Opinie, acordat Andreei Giuclea, reporter sportiv și colaboratoare DoR. Eseul ei, Goluri mai multe, glezne mai fine, a fost numit de juriul European Press Prize „o bucată feministă importantă despre femeile din sport, un subiect adesea neglijat”.

DoR s-a mai aflat printre laureații European Press Prize și în anul 2017, când articolul despre noaptea incendiului din Colectiv a câștigat Premiul Special, un premiu pe care juriul decide să îl ofere „pentru jurnalism excelent” unui singur material înscris „care sfidează categoriile competiției”. DoR – o revistă trimestrială de jurnalism narativ – există de zece ani.