Eşti aici

Raport // Libertatea presei din Europa, afectată de Covid-19 și atacuri asupra jurnaliștilor

03 August 2020
245 de afişări
Coaliția Media Freedom Rapid Response (MFRR) a lansat, pe 31 iulie, primul raport de monitorizare a libertății presei, în care sunt trecute principalele amenințări cu care se confruntă jurnaliștii în țările membre ale Uniunii Europene și statele care candidează la acest statut. Raportul cuprinde evenimentele din perioada martie - iunie 2020.
 
Printre tendințele cheie menționate în report se numără impactul Covid-19 asupra jurnalismului independent, acte violente din partea organelor de forță și hărțuirea online. În total, în martie și iunie au fost înregistrate 120 de așa-zise alerte privind libertatea media.
 
Autorii documentului subliniază că cel mai mult libertatea presei a avut de suferit din cauza pandemiei de Covid-19. Aceștia spun că unele guverne au folosit pandemia ca pretext pentru a restricționa discursul democratic sau pentru a consolida tendințele autoritare. Drept exemplu este adus guvernul premierului ungar Viktor Orban, care ar fi dorit să obțină un control mai mare asupra informațiilor publicate și „și-a intensificat campania de acum zece ani pentru a discredita și submina jurnalismul critic”.
 
Potrivit cercetătorilor, restricțiile privind libertatea mass-media din cauza Covid-19 au fost observate și în alte țări europene - portalul mappingmediafreedom.org a înregistrat 37 de alerte legate de pandemie.
 
Raportul a fost elaborat de Institutul Internațional de Presă (IPI) și Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), cu sprijinul Centrului European pentru Presa și Libertatea Media (ECPMF).
 
Raportul integral poate fi citit aici.