Eşti aici

Răspunsul CA la solicitarea Lilianei Nicolaescu-Onofrei de a efectua un control la trei posturi TV: Vor fi monitorizați toți furnizorii naționali

18 Octombrie 2021
413 afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a decis să monitorizeze buletinele de știri ale tuturor posturilor de televiziune naționale în perioada 5-10 octombrie 2021. Decizia a fost luată după ce Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului, a  solicitat CA să monitorizeze posturile Moldova 1, Primul în Moldova și NTV Moldova în legătură cu felul în care au informat publicul despre evenimentele din perioada indicată. 

Ala Ursu-Antoci a anunțat, în cadrul ședinței din 15 octombrie, că sesizarea din partea Lilianei Nicolaescu-Onofrei a fost recepționată pe 11 octombrie. Președinta Consiliului a propus însă monitorizarea principalelor buletine de știri ale tuturor furnizorilor naționali de servicii media. „Ținând cont că au fost indicați doar trei furnizori de servicii media naționali, iar obligația de a furniza informație corectă publicului o au toți furnizorii de servicii media și ținând cont de capacitățile tehnice ale CA și faptului că furnizorii naționali au o contribuție mai mare la formarea opiniei în societate, propun să luăm act de sesizarea parvenită și consider oportun să fie monitorizate principalele buletine de știri ale furnizorilor de servicii media naționali”, și-a argumentat opinia Ala Ursu-Antoci.

Propunerea a fost susținută de toți membrii CA prezenți la ședință.

Liliana Nicolaescu-Onofrei a precizat anterior pentru Media Azi că a decis să sesizeze CA pentru că posturile TV vizate ar fi difuzat mai multe informații incorecte despre cazul lui Alexandr Stoianoglo, acțiunile Guvernului și ale Președinției. „Și reflectarea cazului Alexandr Stoianoglo, și prezentarea unor știri manipulatoare, mincionoase că Guvernul crește prețurile, Guvernul nu face asta, Maia Sandu face asta. Chestii, după mine, grave, ca să nu mai zicem de denigrare. (...) Dacă ați urmărit partea de știri și de dezbateri, numai spre sfârșitul săptămânii s-a apelat la alte opinii, părți terțe. CA ar trebui să-și ia în serios partea de monitorizare și supraveghere”, a explicat Liliana Nicolaescu-Onofrei.