Eşti aici

Privesc.Eu devine televiziune. CA a permis apariția noului canal TV

16 Martie 2021
910 afişări
Pe piața media din Republica Moldova va apărea un nou post de televiziune. Este vorba despre Privesc.Eu TV, deținut de compania Navinfo. Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat cererea de eliberare a licenței de emisie pentru noul canal TV pe un termen de 9 ani, în cadrul ședinței publice din 16 martie. Serviciile de programe ale postului urmează a fi difuzate prin rețelele distribuitorilor de servicii în format de știri.

În timpul ședinței, membrul CA Iulian Roșca a remarcat că postul de televiziune urmează să furnizeze produse proprii, inclusiv în format de live-streaming. Reprezentanta postului Veronica Eșanu a afirmat că inițial vor transmite emisiuni și transmisiuni din arhiva pe care o dețin: „Pe viitor, totuși, la baza grilei noastre vor fi transmisiunile live ale evenimentelor de interes public de la Parlament, Guvern, ședințele săptămânale ale Primăriei etc. În weekend preconizăm să difuzăm mai mult emisiuni culturale și educaționale”.

Reprezentanta postului de televiziune a adăugat că urmează să difuzeze și programe educaționale în coproducție și colaborare cu proiectul de educație online din cadrul Primăriei.

Membrii CA Corneliu  Mihalache și Dragoș Vicol au precizat că aprobă proiectul pentru ca să există concurență pe piață în contextul în care deja activează un post de televiziune care transmite emisiuni în direct.

TV CU ZERO INVESTIȚII 

Navinfo a fost lansată pe 6 iulie 2011. Fondatoarea întreprinderii este firma Privesc.EU SRL, care transmite evenimente în direct, iar administratoarea companiei este Veronica Eșanu. Privesc.Eu, activă din 2010, este administrată de Radu Chivriga, tot el fiind unul dintre fondatorii întreprinderii, cu o cotă de 32%. Eleonora Marian și Vitalie Eșanu sunt ceilalți doi fondatori cu o cotă de 29,85% și 38,15. 

Vitalie Eșanu a precizat pentru Media Azi că proiectul televiziunii este gata de doi ani și echipa a decis să solicite licența de emisie după apariția piață a postului de televiziune R LIVE care, la fel, transmite evenimente în direct. Potrivit lui, investițiile în afacere sunt minime: „Canalul e construit de mine de la zero. El lucrează chiar și de pe un iPhone. Investițiile, în afară de timpul meu, sunt zero. Restul echipamentului se folosește de la Privesc.eu – de filmare, de traducere. Va fi o televiziune extrem de ieftină, pe care Moldova încă nu a văzut-o și o să lucreze în regim automat. Pur și simplu de la Privesc.eu cineva o să bifeze ce emisiuni, live sau înregistrate, vor fi puse pe post, va crea grila și o va difuza 24 din 24”. 

Vitalie Eșanu a precizat că televiziunea nu este prima în lista priorităților, ci online-ul - „televiziunea a fost creată pentru a avea încă un canal de comunicare pe lângă Facebook, Youtube, site-ul nostru și portalurile”.

Privesc.Eu nu este la prima încercare de a obține licența de emisie. În 2013, autoritatea din domeniu le-a respins proiectul din neclaritate cu privire la modul de asigurare a dreptului la replică.

În Republica Moldova, cu un concept similar activează și televiziunea omului de afaceri Dumitru Țîra, R LIVE TV, care transmite în direct mai multe evenimente publice din țară.