Eşti aici

Primul site închis în România din cauza știrilor false, pe baza decretului de instaurare a stării de urgență

19 Martie 2020
257 de afişări
Ministrul Afacerilor Interne din România, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM, miercuri, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului https://stiridemoment.ro. Este primul site care va fi închis din cauza știrilor false pe baza decretului de instituire a stării de urgență, scrie g4media.ro.

„Grupul de Comunicare Strategică a înaintat ministrului Afacerilor Interne propunerea respectivă după ce, în urma analizei, a rezultat că site-ul menționat selectează și preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, precizează Grupul de comunicare strategică.

Conform sursei citate, un exemplu concret este articolul cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, a fost distribuit intens pe rețelele sociale. Unica informație care apare în previzualizarea materialului (ex: Facebook) este doar cea conținută în titlul materialului, fiind ilustrată de imaginea cu o persoană în fața rafturilor goale și mențiunea „Știre de ultimă oră” (text de culoare galbenă), se mai arată în comunicat.

Un alt exemplu de informație falsă, este cea publicată în 17 martie sub titlul „Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. În corpul știrii sunt citate surse, nefiind indicată nicio sursă oficială. Informațiile sunt fără fundament, conform comunicatului.

„În realitate, toate demersurile întreprinse de autoritățile statului român pentru aducerea în țară a cetățenilor români aflați pe teritoriile altor state au fost complet transparente și comunicate în timp real pe canale oficiale de informare. Un astfel de material are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în Guvern și în alte autorități ale statului român și chiar propagarea unor teorii conspiraționiste”, subliniază Grupul de comunicare strategică.

De asemenea, Inspectoratul General al Poliției Române efectuează cercetări, în acest caz, pentru infracțiunea de comunicare de informații false.

„Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru colaborare cu instituțiile mass-media de bună credință în scopul corectei informări a publicului”, se arată în finalul comunicatului.

Potrivit ROTLD, site-ul stiridemoment.ro este înregistrat de o persoană fizică, a cărei identitate nu poate fi dezvăluită de autorități din cauza GDPR. Site-ul este activ la acest moment.

Sursa foto: Pixabay.com