Eşti aici

Organizatiile de media cer explicații de la Poliția de Frontieră în legătură cu cenzurarea informației unui jurnalist străin la Aeroportul din Chișinău

10 Septembrie 2015
1777 de afişări
Pe un site de socializare, Ilya Azar, corespondent special al portalului Meduza.io cu sediul la Riga, scrie pe 9 septembrie, 2015  că la întoarcerea din Moldova, înainte de a zbura spre Moscova, a fost oprit la serviciul de pașapoarte de la Aeroport  și i s-a cerut să declare cu cine s-a întâlnit la Chișinău și ce informație are în calculator. Potrivit jurnalistului, Poliția de Frontieră nu i-a permis să telefoneze și l-a amenințat că îl va reține dacă nu va prezenta informația solicitată.

Ne exprimăm îngrijorarea față de astfel de manifestări și calificăm acest fapt drept abuz față de un reprezentanț al presei. Cerem Poliției de Frontieră să investigheze cazul  și să explice cum a fost posibil ca unui jurnalist să-i fie controlată informația la ieșirea din țară. Este un act de cenzură prin care se  încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale jurnalistului. E regretabil că acest lucru  se întâmplă într-un stat care aspiră la democrație.
 
Totodată, facem apel către instituția Poliției de Frontieră să dea dovadă de respect față de reprezentanții mass- media internaționale care vizitează R. Moldova în aceste zile și să nu-i trateze pe jurnaliști  ca pe nișlte posibili infractori, până în momentul în care nu există probe contrarii. Cerem să fie respectat statutul profesional al jurnalistului și dreptul acestuia la libera exprimare.
 

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul „Acces-Info”
Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Comitetul pentru Libertatea Presei