Eşti aici

ONG-urile de media condamnă comportamentul agresiv al persoanelor care au atacat echipa PRO TV

09 Aprilie 2019
1110 afişări
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă agresarea echipei de filmare a  PRO TV de către un grup de persoane aflate în stare de ebrietate.

Potrivit unui material video difuzat de postul de televiziune, incidentul a avut loc luni, 8 aprilie, în capitală. Echipa PRO TV se afla pe teren pentru a documenta cazul unui accident rutier, când, un grup de tineri aflați în stare de ebrietate l-au agresat pe operatorul PRO TV, nemulțumiți de faptul că erau filmați. Ulterior, unul dintre ei a încercat să-l lovească pe cameraman.

Condamnăm acest comportament agresiv față de reprezentanții presei și reamintim cetățenilor că jurnaliștii au dreptul să filmeze în spațiul public, să facă imprimări audiovizuale și să fotografieze. Subliniem, totodată, că acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei fizice, alte acțiuni similare ce încalcă normele morale, tulbură ordinea publică şi liniștea persoanei fizice sunt calificate de Codul Contravențional (art. 354) drept manifestări de huliganism și sancționate de lege.

Solicităm organelor de drept să investigheze cazul și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care i-au agresat pe jurnaliști. Precizăm că, în conformitate cu art. 20, alin. (3) din Legea Presei, statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștior Independenți
Centrul  ”Acces-Info”
RISE Moldova