Eşti aici

Mike Pompeo, după conflictul cu corespondenta NPR: Jurnaliștii trebuie să se comporte într-un anumit fel, „spunând adevărul și fiind sinceri”

05 Februarie 2020
186 de afişări
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat duminică, 2 februarie, că Departamentul de Stat s-a angajat să instruiască jurnaliștii în ce privește libertatea presei, transmite Politico.  Declarația s-a referit la disputa sa cu reporterul Radioului Public Național (NPR), Mary Louise Kelly, în contextul procedurii de impeachment pornită împotriva președintelui american Donald Trump. 

Potrivit jurnalistei care-l intervieva, Mike Pompeo a întrerupt nervos interviul după ce a fost întrebat despre Ucraina și i s-a cerut să explice de ce Departamentul de Stat nu s-a reacționat în apărarea fostei ambasadoare americane la Kiev, Marie Yovanovitch. Totodată, oficialul  i-ar fi ripostat spunând că discuția trebuie să rămână confidențială și să nu fie divulgată. 

Ulterior, corespondenta NPR a fost exclusă din grupul de jurnaliști care îl însoțește pe Mike Pompeo în noul său turneu diplomatic la Londra, în Ucraina, Belarus și Asia Centrală. Asociația corespondenților Departamentului de Stat a protestat față de „represaliile împotriva radioului public național” pe care le-a calificat drept inacceptabile.

Pe 2 februarie, secretarul de stat i-a declarat unei jurnaliste din Kazahstan că SUA își păstrează în continuare angajamentele privind respectarea libertății presei, dar și că reprezentanții mass-media trebuie să se comporte într-un anumit fel, „spunând adevărul și fiind sinceri”. „În ceea ce privește cine călătorește cu mine, eu aduc întotdeauna un mare contingent de presă, dar cerem un anumit comportament și anume să se spună adevărul și să fie sinceri. Când vor face asta, jurnaliștii vor participa. Dacă nu, atunci nu e cazul”, a argumentat Pompeo. 

Foto: Mike Pompeo. Sursa: Kevin Lamarque