Eşti aici

Media Azi: Distribuirea știrilor false, între penalizare și libertatea de exprimare

24 August 2020
2191 de afişări
Ministerul Justiției a anunțat recent că adună propuneri pentru elaborarea unei legi prin care autoritățile ar putea contracara răspândirea informațiilor false ce ar afecta securitatea națională. La această etapă, în spațiul public nu există multe date despre intenția statului. Potrivit reprezentanților Ministerului Justiției, până la 31 iulie, data până la care cei interesați ar fi putut trimite propunerile, nimeni nu a venit cu vreo sugestie. Pe de altă parte, recent, RISE Moldova scria într-o investigație că SIS a inițiat demersuri către Ministerul Justiţiei în sensul modificării Codului Contravențional, pentru a stabili un sistem de penalizare pentru răspândirea cu bună știință a știrilor false. Cât de binevenită este intenția autorităților? Ce nu ar trebui să le scape atunci când vor elabora astfel de norme așa încât peste câțiva ani Republica Moldova să nu fie condamnată la CEDO pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare? Avocata Tatiana Puiu, reprezentanta Freedom House în Republica Moldova, a răspuns la aceste întrebări, dar și la altele în cadrul unei noi ediții a emisiunii Media Azi.
 

Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI.

Realizarea emisiunii Media Azi a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Uk Aid. Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.