Eşti aici

Media Azi: Accesul jurnaliștilor la bazele de date, între interesul public și taxele usturătoare

16 Septembrie 2019
1613 afişări
Registrele cu informații despre companii sau proprietăți imobiliare sunt instrumente-cheie ale jurnaliștilor atunci când vor să-și documenteze materialele, în special în cazuri de corupție. Accesul la asemenea date nu este însă posibil fără achitarea unor taxe de stat, care pot crește costurile unei investigații până la mii de lei. Funcționarii explicau până nu demult că taxele sunt necesare pentru întreținerea bazelor de date. La rândul lor, unii jurnaliști consideră asemenea argumente nejustificate și văd în eliberarea informației de interes public contra cost un mod de a li se îngrădi accesul la informație.

Recent, Guvernul a propus excluderea taxelor pentru accesarea informației de interes public, inițiativa legislativă urmând să fie prezentată Parlamentului până la sfârșitul lunii septembrie. Subiectul este abordat în cadrul emisiunii Media Azi de către jurnalista Victoria Dodon, care a discutat cu jurnaliști de investigație, experți media și funcționari publici.
 

__________________________
Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI. Realizarea emisiunii Media Azi a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Uk aid. Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.